Ugrás a tartalomra

A Szomszédok Piaca a legjobbak között

2020. január 21. kedd
Ismét elismerte a szakma a budafoki piaci csarnok erényeit
A Szomszédok Piaca a legjobbak között

Az Építészfórum szakértőivel karöltve összeállítást készített az Index az évtized harminc legjobban sikerült hazai építészeti alkotásáról. A toplistába bekerült a Budafoki Szomszédok Piaca is, nem érdemtelenül.

A Szomszédok Piaca a legjobbak közöttMint írják: ha a Les Halles-t nézzük Párizsban, vagy a Petz Samu által tervezett Nagy Vásárcsarnokot, úgy tűnik, a recept adott: egy nagy légtéren belül kisebb pavilonok rendszere az ideális megoldás a jó piacra. Az elv szintjén a Budafoki Szomszédok Piaca is ilyen: egy hajdan önálló kisváros központjában ez az épület olyan egyszerű, jól átlátható, fegyelmezett keretet ad, amin belül könnyen megtalálható helyeken, állandó boltokban és a kitelepülő árusok pultjain zsibonghat a kereskedelmi élet. Az épület kettős karaktere szembetűnő: a fehér téglafal és a fémlemezek, az alul zárt és tömör jelleg, felül viszont a perforált és bontott tömegek együttes hatása, hogy nemcsak piacként, hanem rangos középületként is erősíti az átalakuló budafoki központ városias karakterét. A Budafoki Szomszédok Piaca igen előkelő társaságba került, olyan építészeti produktumokkal említik egy lapon, mint például a pécsi Kodály Központ, a badacsonyi Bazaltbor Borászat épülete, a Zsolnay Kulturális Negyed, a Budapesti Piarista Központ és a Március 15. tér átalakítása, a Győr-Kismegyer Isten irgalmassága katolikus templom vagy a felújított Várkert Bazár.

A szerzők közlése szerint a harmincas lista összeállítása nem volt egyszerű, még úgy sem, hogy elhatározták, a családi házakat és az ideiglenes installációkat ezúttal kihagyják. Természetesen így sem születhetett megkérdőjelezhetetlen, objektív összeállítás. Voltak házak és terek, amelyekért a válogatást készítők mindegyike rajongott, mások hosszas viták után kerültek be az összeállításba. Az mindenképp jellemző a 2010-es évekre, hogy nagyon sok átépítés, rekonstrukció került fel a listára, ami talán jelzi, hogy az építészetben egyre fontosabbá válik a meglévő épített értékekkel való jó bánásmód, és – nem függetlenül az ökológiai válságtól – egyre fontosabbá válik az előző nemzedékek által itthagyott épületállomány hasznosítása. Talán ezért nyerte el a tetszésüket az egyébként építészeti nívódíjban is részesült Budafoki Szomszédok Piaca is.