Ugrás a tartalomra

A tanár, aki a marsallbotot viszi

2015. június 22. hétfő
'Kultúra 22' díjat kapott a Nádasdy iskola igazgatója, Arató László
A tanár, aki a marsallbotot viszi

Arató László, a Nádasdy iskola tanára, a Budafoki Fúvósegylet karnagya hamarosan ismét marsallbottal a kezében vezeti a zenekart a Péter-Pál utcán, hogy a már hagyományos névnapon fúvós muzsikára ébredjen a környék lakossága. A Budafoki Fúvósegylet karnagya egy év híján három évtizede az együttes dirigense, tizenöt éve pedig nemcsak vezényli a zenekart, de annak egyedüli művészeti vezetője is.

– Fontosnak tartom az együtt zenélést, mert nemcsak örömet okoz, de közösséget is épít. Sok fúvószenei átdolgozást készítek, kottákat írok, hogy a hagyományosan elfogadott fúvószenekari repertoárt bővíteni tudjuk – mondta el lapunknak a karmester, aki maga is többféle felállásban és sokféle hangszeren – harsonán, dudán, furulyán, maga készítette zergekürtön – játszik. 
Elárulta, hogy változatlanul nagyon szereti a régizenét, felkutatja a régi hangszereket, restaurálja azokat, és amikor alkalom kínálkozik, be is mutatja a közönségnek. Tíz éve azonban, amióta a Nádasdy Kálmán Alapfokú Művészeti Iskola és Általános Iskola igazgatója, egyre kevesebb ideje jut a szép repertoárral bíró Szent Kristóf Régizene Együttesre.  
A kitüntetett karnagy kiemelte: sok feladattal jár a művészeti iskola vezetése. Olyan koncepciót kellett kidolgozni, amely lehetővé teszi, hogy az általános iskola és a művészeti oktatás szerves egységet képezzen, ezért az ének-zene kiemelt oktatása mellett a közismereti tárgyak erősítését szolgáló néptánc és rajz tanítása is fő profilja lett a Szent István téri iskolának. Hozzátette: elégedett, mert a kerület iskoláiból érkező növendékeik ebben a tanévben is nagyon szép eredményeket értek el az országos versenyeken, a túljelentkezésből pedig úgy látja, hogy iskolájuk népszerű. 
A 2013-ban művészeti munkájáért Törley-díjban részesült Arató László kikapcsolódásként néha beül a Südofen Blaskapellébe sváb zenét játszani, mert mint mondta, időnként nagyon jólesik, hogy semmi mást nem kell tennie, csak muzsikálni.

(Tamás Angéla)