Ugrás a tartalomra

A triatlon és az öttusa között

2021. október 15. péntek
Nagy-Laczkovich András Munkácsy Károly-díjat kapott
A triatlon és az öttusa között

Kerületünk egyik ígéretes, fiatal tehetsége, Nagy-Laczkovich András vehette át a Jó tanuló, jó sportoló díjat a Kerület Napján. A fiatalember országos versenyeken elért dobogós helyezéseit és szép bizonyítványait 2021 júniusában a képviselő-testület Munkácsy Károly-díjjal ismerte el.

– Számítottál a kitüntetésre?

– Meglepődtem, de annyira nem ért váratlanul, mert az utolsó három évben minden országos versenyen dobogóra állhattam. Az Aquatlon Országos Bajnokságon 2018-ban az I., 2019-ben a II. helyet szereztem meg, ugyanebben az évben kéttusából is ezüstérmes lettem, és a terep triatlon OB-n is a dobogón álltam. Tavaly még a Kolonics György Általános Iskola és Köznevelési Sportiskolába jártam, ott a tanulással sem volt gondom, sőt néhány tanulmányi versenyen is részt vettem német nyelvből és matematikából a Zrínyin meg a Bolyain.

– Rövidesen a serdülők között versenyzel már. Melyik sportágat részesíted előnyben?

– Az aquatlon és a kéttusa csak a távolságokban tér el egymástól. Az aquatlonban hosszabbak a távok, mint a kéttusában, de mindkettőnél úszni és futni kell. A triatlonban az úszás és futás mellett biciklizünk, viszont azt is szeretem, ezért mindegy, melyik versenyen indulok. A Megatlon SE-nél edzek, ahol a triatlont is szeretném folytatni, de az öttusához is szeretnék eljutni. A gyermek korcsoportból az U17-be lépve már négytusázom, mert a lövészet és a vívás is hozzájön. Azután majd meglátom, melyiket választom a kettő közül.

– A koroddal együtt a távok is nőnek. Mindegy, hogy mennyit kell úsznod vagy futnod?

– A középtávokat szeretem a legjobban, a futásban 800–3000 méterig érzem jól magam, az úszást pedig 500 méterig bírom a legjobban, de a triatlon- és kéttusaversenyeken 750 métert úszunk.

– Hogy telt ez az éved?

– Kéttusában csapatban megnyertük az országos bajnokságot, egyéniben sajnos csak negyedik lettem. Két hétig voltunk edzőtáborozni Kisorosziban, két hétig pedig Budapesten, és mindkettő nagyon jól sikerült. Szeptembertől nyelvi előkészítő osztályba járok a Budai Nagy Antal Gimnáziumba. Hetente 18 németórám van, így elég sokat kell tanulnom, viszont ebben az időszakban kevesebb a verseny, ezért a tanulásra és a sportra is elég időm jut.

(Tamás Angéla)