Ugrás a tartalomra

A verseny, amin mindenki nyert

2023. január 20. péntek
A lengyel önkormányzat rendezett vetélkedőt
A verseny, amin  mindenki nyert

Rendhagyó történelemverseny színhelyéül szolgált a Budai Nagy Antal Gimnázium (BNAG). A Budafok-Tétényben működő Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat versenyzésre invitálta a gimnazistákat abból az alkalomból, hogy először 250 évvel ezelőtt csonkították meg Lengyelországot, amit a XVIII. században még kettő követett. Két gimnázium tizedikes és tizenegyedikes diákjai készültek fel a lengyel történelem ezen időszakából, hogy november utolsó napján összemérjék tudásukat.

A három hazai pályán versenyző és a két kempelenes (KFG) csapatot Kállainé Jakab Ágota, a Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat elnöke és Dankóné Hegedűs Jolán alpolgármester köszöntötte.

A diákok egy órát kaptak arra, hogy a hét feladattal megbirkózzanak. Az eredményhirdetésen kiderült, hogy mindegyik négyfős társaság szorgalmasan készült a versenyre és jól vette az akadályokat.

– Az történt, amire számítottam. A tesztszerű, a feleletválasztós és a térképes kérdések, valamint az igaz-hamis állítások nagyon jól mentek mindegyik csapatnak. A fiatalok lexikális tudása remek, és a fogalmakat is megfelelően ismerik. A gondolkodást igénylő feladatok közül a vizuálisan megjelenítetteket tudták könnyebben megoldani, ezért a 2. és a 7. feladat volt a vízválasztó, mert ott a diákoknak meg kellett érteniük a szöveget, és utána megfogalmazni a választ – fejtette ki véleményét az eredmények megszületése után a verseny felkészítési anyagát és a feladatsort összeállító Mitrovits Miklós történész, polonista.

A KFG történelemtanára, Priszlinger Zoltán így összegezte a tanulók teljesítményét:

– Nagyon elégedett vagyok, mert szoros verseny alakult ki. Mindegyik csapat nagyon komolyan felkészült, így a diákok maguk emelték fel a kevés csapatból álló kerületi vetélkedés szintjét. A felkészülés egyik záróelemeként ebből a témából mindkét csoport tartott egy negyvenöt perces órát a saját osztályában, így a verseny előtt még tudtak korrigálni.

A Budai Nagy Antal Gimnázium csapatait felkészítő történelemtanár, Asbolt Olivér nehézségként emelte ki a tananyagban nem szereplő és rendkívül szerteágazó témát.

– Sokat készültünk erre a versenyre, de ilyen korú gyerekeknek ez nem volt egyszerű feladat – árulta el a pedagógus, aki hozzátette, hogy az ezzel a kérdéskörrel foglalkozók sem látják feltétlenül ugyanúgy a történéseket. A szoros küzdelemben a Kempelen Farkas Gimnázium csapatai szerezték meg az első két helyet, őket minimális pontkülönbséggel követte a három budais csoport.

A versenyen azonban mindenki nyert. A Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat szponzorálásának köszönhetően a diákok mindegyike Decathlon ajándékkártyával, Lengyelországgal kapcsolatos könyvekkel és filmekkel, valamint a lengyel konzul oklevelével távozott a különleges vetélkedésről.

Tamás Angéla