Ugrás a tartalomra

A Vilmos huszárok csillaga

2024. március 27. szerda
Megkoszorúzták Zambelli Lajos emléktábláját
A Vilmos huszárok csillaga

A gyönyörű napsütésben fúvósmuzsika és dobpergés fogadta a Nagytéténybe érkezőket március 15-én. A Zambelli Lajos utca 17/A számú ház falán 1973-ban elhelyezett emléktáblánál Lászlóné Varga Éva, a Nagytétényi Polgári Kör elnöke köszöntötte a szépszámú megemlékezőt, köztük kiemelten a Zambelli család képviseletében megjelent Hazai Cecíliát, Karsay Ferenc polgármestert, Németh Zsolt országgyűlési képviselőt, az alpolgármestereket, Kovács István rendőrkapitányt és a díszpolgárokat.

A Zambelli Lajos huszárezredes tiszteletére és a tétényi csata emlékére rendezett, koszorúzással egybekötött ünnepségen a jelenlévők a Nagytétényi Dalkör és a Budafoki Fúvósegylet zenészeinek kíséretével elénekelték a Himnuszt, majd a hagyományokhoz híven Monostoriné Szeleczky Gabriella tartott ünnepi beszédet.

– Itt, Nagytétényben, az 1815-ben Szegeden született Zambelli Lajos huszár ezredesre emlékezve köszönhetjük meg 1848–49-ben hazánk szabadságáért küzdőknek, amit tettek. A 4. Sándor huszárezred katonája, aki a honvédsereg ezredesi fokozatáig vitte, az időskori nyugalmat ott kereste, ahol egyik csatáját is vívta 1849 januárjában a Vilmos huszárok kötelékében. Hányszor idézhette fel az idős magyar huszár a csata zaját, a bajtársak küzdelmét, a kardok összecsendülését, a lovasroham dübörgését! Féltve őrizgette emlékeit, egyenruháját, kinevezési okmányait, a Magyar Katonai Érdemrend ideiglenes III. osztályú érdemjelét – a Bem-féle koszorút, melyet 1849. április 14-én a hadügyminiszter, Mészáros Lázár adományozott számára. Azon az emlékezetes napon, amikor Magyarország kikiáltotta oly vágyott függetlenségét, szabadságát – emlékeztetett Zambelli Lajos huszárezredesre a Baross Gábor Általános Iskola történelemtanára.

A koszorúzást megelőzően az ünnepségen Polyák Réka elszavalta Bősze Éva Az a csillag című versét, és a nagytétényi Napocska Napközi Tagóvoda óvodásainak műsorát láthattuk. Lázár Csaba Kazinczy-díjas színművész előadásában elhangzott Petőfi Magyar vagyok című verse, Miller Boldizsár pedig a megzenésített Nemzeti dalt adta elő gitárkísérettel.

Hazai Cecília szépunoka, Lászlóné Varga Éva és a megemlékezők közül többen a 21. számot viselő háznál is koszorút helyeztek el annak emlékére, hogy élete utolsó három évében ez volt Ludwig Zámbelli von Bibersheim, azaz Zámbelli Lajos honvéd huszárezredes otthona, és 1901. február 6-án a szemét is ezen a helyen hunyta le örökre.

Tamás Angéla