Ugrás a tartalomra

A Víz világnapja: állítsuk munkába az esővízgyűjtőinket!

2022. március 22. kedd
1993 óta minden évben március 22-én tartják a Víz világnapját. Ezen a napon a tiszta víz, valamint az édesvízkészletek védelmének fontosságára hívják fel a figyelmet. Talán elsőre nem is gondolnánk, de az esővíz gyűjtésével ehhez mi is hozzájárulhatunk.
A Víz világnapja: állítsuk munkába az esővízgyűjtőinket!

Sajnálatos trendek…

Az elmúlt időszak szárazsága is bizonyította, hogy minden csepp víz rendkívül fontos. Tavaly év vége óta az ország legnagyobb részén 50-80 mm esővel esett kevesebb, mint a sokéves átlag. Különösen az ország középső részén súlyos a csapadékhiány, itt már szinte egy teljes évszaknyi csapadék hiányzik.

A problémák azonban nem most kezdődtek. A klímaváltozás következtében 120 év alatt 17 nappal csökkent az egy évre jutó csapadékos napok száma országos átlagban. Folyamatos növekedés látható a jelentősebb csapadékmennyiséggel járó napok számában is. Jelentősebb növekedés figyelhető meg az 1990-es évektől. Emellett a száraz periódusok is egyre hosszabbak, mivel a csapadék egyre inkább rövid ideig tartó, intenzív záporok, zivatarok során hullik.

 

Hasznosítsuk az esővizet!

Egy-egy ilyen intenzív zápor, zivatar után viszont gyakran egy hosszabb száraz periódus következik, így minden csepp eső kincs, érdemes lehet azt gyűjtenünk esővízgyűjtő tartály segítségével. Ha ezzel öntözzük kerti növényeinket, töltjük meg kerti madáritatóinkat, esetleg ezzel a vízzel öblítjük WC-tartályunkat, akkor csökkentjük a tisztított ivóvíz-felhasználásunkat, ilyen módon spórolhatunk is. Kertünk is hálásabb lesz, ha a kemény ivóvíz helyett az összegyűjtött lágyabb esővízzel locsolhatjuk növényeinket.

Látnunk kell viszont azt is, hogy amikor a tetőről, a burkolt felületekről az esővízcsatornán át gyorsan a Dunába juttatjuk az esővizet, akkor a környezet számára is kedvezőtlenül cselekszünk. A folyamat ugyanis az aszály esélyét növeli, mivel a talajban való elszikkadás elmarad, így a talaj víztartaléka csökken.

A felelős cselekvéshez ideje megfelelő módon beszerelni a lakossági osztás során kapott esővízgyűjtő tartályokat!

 

Hogyan szereljük be az esővízgyűjtő edényünket?

Az önkormányzat még 2021 augusztusában készített egy videós összeállítást arról, hogyan tudjuk szabályosan beüzemelni a tartályunkat.

https://www.youtube.com/watch?v=gg5gh_85iSw

Ezen kívül egy képes, szöveges összeszerelési útmutató is készült, melyet mindenki megkapott a saját vízgyűjtője átvételekor, de szükség esetén ez is elérhető a zold22.hu oldalon. Fontos, hogy az ingyenes osztás során kapott esővízgyűjtőnket minden esetben rendeltetésszerűen állítsuk munkába, és a kapott csomag teljes tartalmát, így a fedelet és a túlfolyót is szakszerűen szereljük be.

A szabálytalan beüzemelés számos veszélyt hordozhat magában. Amennyiben nem használjuk a vízgyűjtő tartályunk tetejét, úgy többek között falevél és hulladék kerülhet az edénybe, melyet így rendszeresen tisztítani kell. Ennél azonban nagyobb probléma, hogy a lezáratlan tartályban szaporodni kezdhetnek olyan rovarok, melyek lárvái a vízben fejlődnek ki. Ilyenek a szúnyogok is, amik a nem rendeltetésszerű használat eredményeképpen könnyen elszaporodhatnak a környezetünkben. Abban az esetben, ha a szerkezetet nem a megfelelő módon helyeztük üzembe, és a csatornabekötő egységet nem szereltük be az útmutatónak megfelelően, akkor az esővízgyűjtőnk túlfolyásának megelőzése nem lesz biztosított. Ez azért probléma, mert amikor a tartály már megtelt, az esővíz a továbbiakban nem az ereszcsatornán keresztül fog távozni, hanem továbbra is a vízgyűjtő edénybe érkezik majd, mielőtt kiömlik belőle. A nagy mennyiségben kizúduló víz hosszú távon akár otthonunkban is kárt tehet.

Amennyiben még nem történt meg az esővízgyűjtő üzembe helyezése, most mindenki tegye meg!

A Budafok-Tétény Általános Ipartestület felajánlásával egy helyi vállalkozó 20 000 Ft-ért beszereli azoknak, akiknek ez esetleg nehézséget okoz.

Jelentkezni a 06-30/982-0723-as telefonszámon,

vagy e-mailben az ipartestulet22@gmail.com címen lehet.

Budafok-Tétény Önkormányzata 2019-ben indította el a Részvételi Költségvetést, melynek egyik legnépszerűbb projektjévé vált az esővízgyűjtő edények kiosztása a lakosság részére. A kiosztás harmadik üteme a napokban zárul le, összesen közel 2500 gyűjtőedényt osztottunk ki a lakosság körében.