Ugrás a tartalomra

Adó-visszatérítés a családoknak

2021. június 23. szerda
Visszakapják a gyerekeket nevelő szülők az szja-t
Adó-visszatérítés a családoknak

A kormány döntött arról, hogy a GDP 5,5 százalékos növekedési szintje esetén jövőre a gyereket nevelő családok visszakapják az idei szja-befizetéseiket. A visszafizetés felső határa az átlagjövedelem adószintje, illetve legfeljebb 800 ezer forint lesz. Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette: „az a fölötti részt nem kapja vissza senki, csak az az alattit, de azt mindenki visszakapja.”

Hangsúlyozta: még sok pontosítást kell végrehajtani, és “nem akarjuk, hogy a kocsi megelőzze a lovakat”, így részletkérdések akkor esedékesek, ha túl vannak a többek között erről is szóló nemzeti konzultáción. Azt ugyanakkor jelezte: az előzetes számítások szerint – a részletszabályoktól függően – 530-580 milliárd forint befizetett adó visszaadásáról van szó, és körülbelül 1,1 millió család kaphat kisebb vagy nagyobb, a befizetett adó mértékétől függő visszatérítést.

Megerősítette: az adók visszaadására akkor lesz lehetőség, ha a 2021-es költségvetésben tervezett 4,3 százalékos gazdasági növekedésnél nagyobb, legalább 5,5 százalékos GDP-emelkedés lesz. Közölte azt is: ez egyszeri intézkedés lesz, ami a járvány miatt van. A hitelmoratóriumról elmondta: szeptember 30-ig hosszabbították meg a mostani moratóriumi rendszert, így ez az a határidő, amíg ki kell tárgyalni az új megállapodást, ellenkező esetben marad a mostani. Orbán Viktor szerint nagy vita van a kérdésben: a bankok szeretnék, ha minél hamarabb, minél gyorsabban, minél több ember szállna ki a hitelmoratóriumból, a kormány pedig észszerű ütemet akar.

“Egyetértünk azzal”, hogy nem lehet berendezkedni egy olyan életre, hogy a felvett hiteleket egyáltalán nem fizetik vissza, ugyanakkor Magyarország egy válság után van, amely megviselte az embereket, a családokat, a kis- és középvállalkozásokat. A bankoknak sem lehet az a célja, hogy tönkremenjenek az emberek, hanem egy olyan menetrendet kell megadni, amely jó az embereknek is, jó a vállalkozásoknak és jó a bankoknak is – fogalmazott.