Ugrás a tartalomra

Adományokat gyűjt a református közösség

2020. december 13. vasárnap
A Magyar Református Szeretetszolgálat is országos adománygyűjtést indított
Adományokat gyűjt a református közösség

Országos adománygyűjtést indított a Magyar Református Szeretetszolgálat a nehéz körülmények között élő családok, gyermekek és idősek megsegítésére. A Szeretetdobozokba tartós élelmiszereket és higiénés szereket várnak (szeretetdoboz.jobbadni.hu), míg a Karácsonyi kívánságlista elnevezésű programban a rászoruló gyerekek karácsonyi kívánságait teljesítik a támogatók segítségével.

A nehéz körülmények között nevelkedő gyermekek vágyának teljesítéséhez „szuperhősök”, azaz szinkronhangjukról is jól ismert színészek csatlakoztak (Jobbadni.hu/podcast/hangot-adunk-a-kivansagoknak/), míg Lackfi János József Attila- és Prima Primissima díjas költő erre az alkalomra írt, különleges versét bárki elszavalhatja az általa teljesített kívánságot behelyettesítve, saját közösségi médiafelületein megosztva, hogy ezzel segítse a program megismertetését. Az összefogáshoz a 1358-as adományvonal felhívásával is lehet csatlakozni, hiszen minden hívás vagy SMS ötszáz forint segítséget jelent.

A Budapest-budafoki Református Egyházközség intézményeként működő Rózsakerti Demjén István Református Általános Iskola és Gimnázium közössége két helyszínen is gyűjti az adományokat, az általános iskolában és a gimnázium épületében. Az iskola igazgatója, Bencze Péter kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy náluk három vonalon folyik az adománygyűjtés. A gyerekeknek szánt szeretetdobozokba játékok, könyvek és rajzeszközök kerülnek, a családok ezeken kívül tartós élelmiszert és készpénzt kapnak, a szeretetszolgálattal közös programban pedig a Kárpátalján élő, magyar anyanyelvű reformátusoknak nyújtanak segítséget. A határon túl élő családoknak, időseknek jó állapotban lévő, meleg és tiszta ruhaneműt is küldenek, amelyeket célzottan juttat el a rászorultaknak a Magyar Református Szeretetszolgálat.

– Ez az első gyűjtésünk. Nehezíti a megvalósítást, hogy nem tudunk személyes kapcsolatba kerülni a támogatókkal, de így is szépen gyűlnek az adományok, melynek összefogását iskolalelkészünk és szociálpszichológusunk végzi. A járvány okozta nehézségek miatt december 10-ig kitoltuk a határidőt, mert olyan most a helyzet, hogy mindenre szükség van. Az adományokat a portákon lehet leadni azokban a dobozokban, amelyek erre a célra készültek. Aki segíteni szeretne, az vagy elviszi a dobozt, telerakja és visszahozza, vagy itt helyben pakolja tele. A ráírt címkéből tudjuk, mit hova és kinek kell továbbítanunk – ismertette a lehetőségeket az intézmény vezetője.

(Tamás Angéla)