Adómentes marad a lakások 95%-a

2021. november 16. kedd
Akinek eddig sem kellett adót fizetnie a lakása, garázsa után, ezután sem kell. A kerületben a jelenlegi adómértékek rendkívül kedvezőnek számítanak fővárosi viszonylatban.
Fotó: www.pixabay.com

2019-ben az önkormányzat eltörölte a garázsadót, és azóta nem kell kommunális adót fizetni a lakáscélra használt ingatlanok után. Ez így marad 2022-ben is. A kommunális adó esetében a mentesség feltételei változatlanok: az ingatlan hasznosításából jövedelme nem származik, a tulajdonos vagy közeli hozzátartozója állandó lakosként van bejelentve és életvitel-szerűen lakik az ingatlanban.

Az önkormányzat közel 11 éve nem emelte az építmény- és telekadó általános mértékét. Ez a fővárosban a legalacsonyabbak között van jelenleg, és jövőre is csak a budapesti átlagot fogja elérni. A mostani emelkedés a vállalkozásoknál még az azóta bekövetkezett inflációt sem érvényesíti teljes mértékben a jövő évi összesített adóegyenleg vonatkozásában. Ami azt jelenti, hogy az általános adómérték még csak meg sem közelíti a lehetséges adómaximumot. Szemléletesen: 2011-től az éves építményadó négyzetméterre vetített általános mértéke 280 Ft-tal maradt el a törvényi adómaximumtól, 2022-től viszont 284,6 Ft-tal marad el a kiszabható legmagasabb adómértéktől, telekadóban 2011-ben a helyi általános adómérték és a törvényi legfelső mérték megegyezett, 2022-ben az emelés nyomán is még 46 Ft-tal az adóplafon alatt marad a helyi adómérték (2021-ben 79 Ft volt a különbség). A magánszemélyek esetében szintén közel 11 éve nem emelkedett az építmény- és telekadó. Esetükben még csekélyebb a változás. A mostani intézkedés azt jelenti, hogy a 2011-ben fizetett adómértékhez képest is csupán 6 százalékkal emelkedik az összeg 2022-ben.

Az üres telkek után a magánszemélyek eddig is élhettek adómentességgel, ha a telket 4 éven belül beépítik. Ez a mentesség kiegészült egy környezetvédelmi feltétellel is: az építkezés során tekintettel kell lenni a kerületi építési szabályzat fásítottsági mértékére is. Aki nem tesz eleget a megfelelő számú fa ültetésének, nem élhet a mentesség jogával, és visszamenőleg kell megfizetnie az adót.