Ugrás a tartalomra

Advent a XXII. kerületi Egyesített Óvoda Varázskastély tagóvodájában

2020. december 12. szombat
Ebben a különleges helyzetben, amit közösen élünk meg világszerte, arra törekszünk minden kollégánkkal, hogy a mi varázskastélyunkban az ide járó gyermekek ne érzékeljenek semmi negatívumot, és a szép adventi hagyományok ugyan kicsit másképp, de varázslatként meglegyenek most is. Most a szülők jelenléte nélkül, de a több évtizedre visszanyúló jól működő hagyományainkhoz igazodva, szeretetben, meghitten szeretnénk átélni ezt a gyönyörű ünnepkört - óvodai beszámoló
Advent a XXII. kerületi Egyesített Óvoda Varázskastély tagóvodájában

Gyermekeinkkel közösen feldíszítjük termeinket, folyosókat, öltözőket, meleg  hangulatot varázsolva feléjük.  Óriási izgalommal tevékenykedtek, rakosgatták ki a díszeket. Szinte minden gyermek részt vett termünk szépítésében, és nagy örömmel gyönyörködtek napokon keresztül munkájukban. Készítettünk közösen egy adventi koszorút, melyen november 30-án, hétfőn az általunk szervezett beszélgető kör alkalmával meg is gyújtottuk az első gyertyát. Megbeszéltük a gyermekekkel ennek a szokásnak a jelentését: „Advent első vasárnapja a karácsonyi ünnepkör kezdetét és az adventi időszak kezdetét is jelenti egyben.  A gyertyákat otthon vasárnaponként gyújtják meg, mi itt az óvodában hétfőnként. Minden hétfőn eggyel többet, az utolsó hétfőn egyszerre négyet." Minden gyertyagyújtáskor közösen éneklünk egy Adventi dalt, minden gyertyagyújtásnál egy versszakot, ahogy bővül a meggyújtott gyertyák száma, úgy bővül a dalocska versszakainak száma is.

Hétfőként gyertyagyújtás mellett beszélgető kört szervezünk a csoportunkban. Ebben az időszakban az Adventi koszorú gyertyái mellett beszélhetnek a gyermekek az otthon szerzett élményeikről, eseményekről, gondolataikról, érzéseikről. Ez nagyon meghitté teszi az egész kezdeményezésünket.

Borbála napján, december 4-én gyümölcsfaágat hozunk be a csoportszobába (cseresznye, meggyágat), és folyamatosan figyeljük, hogy kinyílik-e karácsonyra. Ha nyílik jó lesz a következő évben a gyümölcstermés, ezt a népszokást meg is beszéljük a gyermekekkel. Óriási lelkesedéssel fogadják, ha megpillantják az első virágokat.

Luca napkor búzát ültetünk, és közösen gondozzuk, locsoljuk, és figyeljük, hogy kizöldell- e, jó lesz-e a következő évben a búzatermés, vagy sem.  

Ajándékot kezdünk készíteni szüleik részére karácsonyi meglepetésként, különböző újra hasznosítható alapanyagok felhasználásával a gyermekek környezettudatos nevelése céljából. Ebben az időszakban nagyon sok verset, és éneket hallgatunk, és tanulunk, sok kedves mesét mondunk el gyermekeinknek.

A szülőkkel közös program, az „Adventi kézműves-délután”, más formában valósul meg. Ezt a hagyományunkat oly módon őrizzük meg, hogy az internet segítségével próbálunk ötleteket, lehetőségeket kínálni számukra, melyeket könnyedén, újra hasznosítható tárgyakból készíthetnek el közösen otthon, családi körben. Jól bevált mézeskalács receptünket is megosztjuk velük, hátha kedvet kapnak elkészítésére gyermekükkel. Természetesen az óvodánkban is fogunk mézeskalácsot készíteni dajkáink segítségével, hogy ne csak a szemünkkel érzékelhessük az ünnep varázsát, fényeit, csillogását, hanem az illatokon keresztül is érezhessük az ünnep hangulatát. A következő héten tervezzük az óvodai karácsonyi ünnepélyünket. Az ünnepséget megelőző este a tornaszobában díszítünk fel egy fenyőfát, és átrendezzük úgy az asztalokat, hogy az egész óvoda együtt tudjon ebédelni ebben az időszakban.  Reggel, mikor sorban érkeznek a gyermekek, nagy meglepetés fogadja őket, mivel az éjszaka az „Angyalka, Jézuska” hozott nekünk egy feldíszített karácsonyfát.

Egy közeli iskolával ápolunk szoros kapcsolatot már évtizedek óta, ők minden karácsonykor eljöttek hozzánk egy betlehemes játékkal. Ebben az évben nélkülöznünk kell őket, és, hogy a szép hagyomány ne szakadjon meg, mi óvodapedagógusok a pedagógiai asszisztenssel öltözünk be, és játsszunk a gyermekeknek Betlehemes játékot. Az előadás végén, a már megszokott karácsonyi énekeink sem maradhatnak el. Reméljük ezt az előadást is nagy örömmel fogják fogadni, mint ahogy az iskolások előadását szokták. És amíg közösen ünneplünk, a Jézuska, Angyalka elrejti meglepetéseit a csoportszobákban. 

Óvodánkban így zajlik Advent időszaka, melyet mi felnőttek is óriási izgalommal várunk.

Varázskastély Tagóvoda