Ugrás a tartalomra

Advent első vasárnapja van

2020. november 29. vasárnap
November 29-én meggyújtjuk az első gyertyát az adventi koszorún. Az ünneplés mellett érdemes azonban néhány apróságra odafigyelnünk, hogy biztonságban teljen advent időszaka.
Advent első vasárnapja van

„Advent a várakozás megszentelése. Rokona annak a gyönyörű gondolatnak, hogy meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk.” (Pilinszky János)

Advent első vasárnapja idén november 29-re esik. Az első gyertya meggyújtásával megkezdődik a karácsony előtti várakozás időszaka, amellyel Jézus születésére készülünk.

A karácsony előtti időszak ma már elképzelhetetlen az ünnepi fények nélkül, amelyek kockázatot is rejtenek magukban, ha nem vagyunk elővigyázatosak. Advent és karácsony időszakában jellemzően megemelkedik a lakástüzek száma, azonban egy kis odafigyeléssel megelőzhetjük, hogy tragédiába torkolljanak az ünnepek.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzmegelőzési tanácsai az adventi koszorúkkal kapcsolatban

1. Az éghető anyagú adventi koszorút, csokrot mindig helyezzük nem éghető, hőszigetelő alátétre!
2. A gyertyák, mécsesek csak nem éghető tartóban legyenek elhelyezve és rögzítve a koszorún, csokron!
3. A gyertyákat, mécseseket ne tegyük közvetlenül a koszorú éghető anyagú részei (fenyőlevél, moha, fagyöngy, stb.) mellé, ott ne gyújtsuk meg!
4. A gyertyákat, mécseseket csak felnőtt gyújthatja meg!
5. A gyermekeket ne hagyjuk felügyelet nélkül a koszorú környezetében!
6. Mindennemű gyújtóeszközt (öngyújtót, gyufát) tartsunk elzárva, gyermekek által el nem érhető helyen!
7. A koszorút ne használjuk az ablakban a függöny(ök)-, továbbá egyéb éghető anyagok közelében!
8. Az égő gyertyát, mécsest tartalmazó koszorút ne tegyük huzatos helyre, azt ne vigyük egyik helyről a másikra (ne mozgassuk)!
9. A gyertya, mécses égésekor ügyeljünk arra, hogy a kanóc soha ne legyen túl hosszú (időszakonként rövidíteni szükséges).
10. A gyertyát, mécsest soha ne hagyjuk teljesen leégni, a kanócot eldőlni!
11. Az égő gyertya, mécses oltására mindig tartsunk a közelben megfelelő eszközt!
12. Az éghető anyagú koszorút minden hőforrástól tartsuk megfelelő távolságban!

Karácsonyfánk legyen szép és biztonságos!

1. Lehetőség szerint élő (edényben-gyökeresen) fenyőfát vásároljunk (béreljünk)!
2. Vágott fenyő esetében – amennyiben mód van rá – alkalmazzunk „vizes” tartót (talpat) a fa nedvességtartalmának pótlására!
3. Műfenyő esetén – lehetőleg – válasszuk a „tűzálló (lángálló)” kivitelűt!
4. Gondoskodjunk a fenyőfa (karácsonyfa) stabilitásának – feldőlés elleni védelmének – megoldásáról (megfelelően „terpesztett” nehéz talp és/vagy kirögzítés)!
5. A fenyőfát (karácsonyfát) minden esetben hőforrástól távoli (legalább 1 m) helyen állítsuk fel!
6. Elsősorban nem éghető anyagú dekorációs elemeket használjunk a fa díszítésére!
7. Csak megfelelő műszaki állapotú, minőségi tanúsítvánnyal rendelkező izzósort és/vagy elektromos díszítőelemeket vásároljunk és használjunk!
8. Az izzósort (és az elektromos díszeket) a fán úgy kell elhelyezni és rögzíteni, hogy sem a levelekhez, sem a vezeték(ek)hez, sem pedig az éghető díszekhez ne érhessenek hozzá!
9. A fára gyertyá(ka)t, csillagszóró(ka)t kizárólag díszítésként helyezzünk fel, azokat ott ne gyújtsuk meg!
10. Az izzósor és/vagy az elektromos díszek működésekor gyermekek a helyiségben csak felügyelet mellett tartózkodjanak!
11. Gyermekek az elektromos díszítőelemeket és/vagy az égősort nem működtethetik, még felügyelet mellett sem!
12. Az elektromos kapcsolókat és csatlakozókat úgy kell elhelyezni és rögzíteni, hogy azokhoz a gyermekek sem szándékosan, sem pedig véletlenül se férhessenek hozzá!
13. Égőcsere, vagy áthelyezés alkalmával minden esetben válasszuk le az izzósort (vagy az elektromos díszt) a villamos hálózatról!
14. A korábban már üzemeltetett izzósort és/vagy elektromos díszítőelemeket a felhelyezés előtt át kell vizsgálni, ismételten tanulmányozni a használati utasítást és a gyártói előírásoknak megfelelően szükséges a szerelést elvégezni!
15. Az égősor és a villamos díszek elektromos táplálásához legfeljebb 1 db, világító kapcsolóval ellátott, gyárilag szerelt hosszabbító elosztó használható, amelyen a nem használt csatlakozóhelyeket „vakdugóval” kell lezárni a véletlen érinthetőség ellen!
16. Lefekvés és/vagy a lakásból való eltávozás előtt az izzósort és az elektromos díszeket a hálózatról le kell választani (legbiztonságosabb a villásdugónak a dugaszoló aljzatból való eltávolítása, illetve a hosszabbító fali csatlakozótól történő elválasztása)!
17. A villamos leválasztás akadálymentességét folyamatosan kell biztosítani!
18. A karácsonyfa közelében mindig legyen készenlétben olyan eszköz, felszerelés, amellyel az estlegesen keletkezhető tűz, annak kezdeti szakaszában nagy biztonsággal eloltható és a mentés, menekülés biztosítható!