Ugrás a tartalomra

Adventi kikapcsolódás és vásárok

2016. december 15. csütörtök
A budafoki Piactéren jégpálya, előadások és vásár, Nagytétényben barokk hangulat, különleges karácsonyfák várják a vendégeket
Adventi kikapcsolódás és vásárok

Jézus születésnapjára készül a világ. A reményteli várakozás időszakában, advent negyedik hétvégéjén is színvonalas programok segítik Budafok-Tétény lelki felkészülését az ünnepre.

A Kossuth iskola csütörtöki műsora után, pénteken az önkormányzat vezetői a hagyományos betlehemes programra, fáklyás felvonulásra invitálják a kerület lakóit, melyet Zanotta Veronika gyermekműsora zár majd.

December 17-én a szokásos ötórai kezdettel az Árpád iskola tanulói lépnek színpadra, a korcsolyapályán pedig Juhász Kata Társulata és az Art Quarter Budapest mutatja be Ice-café tánccirkusz a jégen című műsorát. Az adventi programsorozat vasárnap a Nádasdy kórus és a Klauzál Gitár Band karácsonyi összeállításával ér véget a Piactéren.

A piactéri rendezvényeket Kar-say Ferenc polgármester nyitotta meg még december elsején. Az óvodások ezen a napon már fél órával a piactéri jégpálya megnyitása előtt izgatottan várták, hogy korcsolyázhassanak. Sokuk lábára először került korcsolya, ezért a kerítésbe kapaszkodva fogadták alkalmi edzőjüket, Karsay Ferenc polgármestert, aki a rövid üdvözlés után néhány alapvető dologra hívta fel az apróságok figyelmét. A gyerekek „Feri bácsival” együtt mentek a korcsolyapályára, ahol a kerület vezetője először elesni, majd felállni tanította meg ifjú sporttársait. Karsay Ferenc, amikor már minden óvodást biztonságban tudott, Horváthné Fűkő Zsuzsannának, az Egyesített Óvoda vezetőjének, Zsámboki Annának, a Pillangó Integráló Keresztény Óvoda vezetőjének és Ambrusz Gábornénak, a Halacska Református Óvoda óvodavezető-helyettesének átadta a jégpálya üzemeltetője által felajánlott 1735 belépőjegyet.

– Két éve nyertük a TÉR-KÖZ pályázaton azt a támogatást, amelynek segítségével felépíthettük, felújíthattuk, átalakíthattuk az új közösségi teret, a piacot és a stáció környékét. A legnagyobb kihívást számomra azonban az jelentette, hogy élővé tudjuk-e tenni az új létesítményeket. Most, a jégpálya megnyitásakor szeretném megköszönni kollégáimnak, hogy ötleteik, kreativitásuk és aktív részvételük minden aggodalmamat eloszlatta. Ezt bizonyítja a karácsonyfa, amelyet a kabinet dolgozói saját készítésű díszekkel varázsoltak gyönyörűvé, a márciusig minden nap este tíz óráig nyitva tartó jégpálya, az adventi vásár és a várakozás időszakában a színpadon zajló színvonalas programok, hiszen megtelt élettel a tér – mondta még korcsolyával a lábán Karsay Ferenc a Városházi Híradónak.

 A Makám együttes már a koncertre hangolt, amikor a polgármester megjegyezte, úgy gondolja, hogy a közeljövőben a kerületi lakosok egyre inkább a magukénak érzik majd és a maguk örömére fogják használni a teret, saját programjaik egy részét is ide szervezik. Ezt követően a kerület vezetője köszönetét fejezte ki a fővárosi önkormányzatnak, hogy a kerületi ráfordítás mellé jelentős anyagi forrást biztosított, a kollégáinak, hogy élettel töltik meg Budafok új közösségi terét, és a jégpályát üzemeltető Rosco Sportnak, hogy a kerület minden óvodása térítésmentesen próbálhatja ki ezt a sportágat. 

A piactéri rendezvények mellett hamisítatlan barokk hangulatú adventi programok is várnak ránk a kerületben. A Száraz–Rudnyánszky-kastélyban, ismertebb nevén a Kastélymúzeumban meghitt, ünnepváró hangulat, karácsonyi illat és iparművészek által feldíszített, különleges karácsonyfák, valamint rengeteg családi program várja a látogatókat a negyedik hétvégén is, ám ez az utolsó alkalom, hogy megnézzék az iparművészeti és kézműves finomságok vásárát, amelyet a kastély parkjában és termeiben négy hétvégén át látogathattak.

Az Édes ünnep – szaloncukor és csokinap jegyében pénteken 16 órakor Nemes László csellóművész, a Nádasdy Kálmán Alapfokú Művészeti és Általános Iskola nyugalmazott igazgatója lesz a kastély vendége. Szombaton 10-től 17 óráig a Magyar Origami Kör Édes ünnepre várja a családokat. Csokoládé, szaloncukor és egyéb finomságok készítése, kóstolása és csomagolása lesz a program. Délután három órakor Levente Péter kacagtató, interaktív koncertje és Prékopa Ágnes művészettörténész előadása kezdődik a csokoládé történetéről. A napot az Unicum Laude Énekegyüttes öt órakor kezdődő hangversenye zárja.

A vasárnap délelőtt a gyerekeké. Délelőtt 11 órakor kezdődik az Ametist Bábszínház előadásában a Mazsola és Tádé, majd a szülők bekapcsolódásával Mazsolás-csokis kézműves családi délután lesz a kastélyban. A fél kettőkor induló Bútornyitogató tárlatvezetést Németh György főrestaurátor vezeti, a Szaloncukorverseny eredményhirdetését pedig három órakor tartják. A nagytétényi kastély koszorúján négy órakor Karsay Ferenc polgármester gyújtja meg az utolsó adventi gyertyát, amivel véget érnek a közösségi programok, hogy lecsöndesedve, teljes szívvel a családi ünnep felé fordulhassunk.

A hagyományokhoz híven adventi vásárral várta a vendégeket a Nagytétényi Polgári Kör is a Szelmann házban. Advent második vasárnapján a nagyteremben óvodások és iskolások léptek színpadra karácsonyi műsorral. A télikertben kézműves portékákat árultak a kerületi alkotók. A Szelmann házba lépve Mikulás fogadta a vásárlókat és a fellépő gyerekeket. Mindenki szaloncukrot kapott ajándékba a jóságos nagyszakállútól. December 2-án, az adventi vásár megnyitóján Lászlóné Varga Éva, a Nagytétényi Polgári Kör elnöke, majd Karsay Ferenc polgármester köszöntötte a vendégeket. Ezt követően a Napocska Napközi Tagóvoda gyermekeinek és a Kicsi Rigók kórusának betlehemi műsora következett. Végezetül a Hugonnai Vilma Általános Iskola növendékei tették varázslatossá az ünnepváró hangulatot. A télikertben berendezett adventi vásáron mindenki megtalálta a neki tetsző ajándékokat. Amíg a felnőttek vásároltak, a gyerekek karácsonyfadíszeket készíthettek, toboz fenyőfát díszítettek.

(Tamás Angéla–Viszkocsil Dóra)