Ugrás a tartalomra

Ahol nem kacsa az olcsó csirkemell

2020. április 01. szerda
A Húsoázisban nem kell attól tartani, hogy „lehúzzák” a vásárlót, a csirkehús árát elfogadható áron maximalizálták, és házhoz is szállítanak
Ahol nem kacsa az olcsó csirkemell

A Budafoki Szomszédok Piacát öt éve varázsolták újjá, alighanem főváro-sunk legszebb létesítménye ebben a kategóriában, itt üzemeltet két húsboltot Serfőző László. Odabent a hentesek maszkban, gumikesztyűben szolgálják ki a vevőket, akik egymástól két méterre, felfestett sárga vonalak mögött, fegyelmezetten várják, hogy sorra kerüljenek. Hárman férnek el egyszerre az üzlethelyiségben, a többiek odakint várakoznak. Sokan a szürreálisan olcsónak tűnő csirkemellre.

Ahol nem kacsa az olcsó csirkemell

Az 1399 forintos csirkemellfiléről hírt adó bejegyzést múlt hét hétfőn olvastuk az interneten, Serfőző úr üzlete a becsületes kereskedői magatartás szigete ezekben a vészterhes, koronavírusos időkben.

– Természetesen a jobbára a Lehel piacról érkező hírek a 3000 forintos csirkemellről elítélendő kereskedői magatartásról tanúskodnak, de az is igaz, hogy az elmúlt két hétben mi magunk is kaptunk termelőktől és főleg nagykereskedőktől irreálisan magas áron csirkemellet. Akkor nehéz volt a termelőktől beszerezni az árut, mert annyira hirtelen ugrott meg a kereslet, hogy senki sem a megszokott helyről próbált rendelni. És ilyenkor, ha nem a bejáratott csatornákon kénytelen rendelni az ember, akkor egy kicsit felsrófolják az árakat.

Felvetem, hogy a kereslet és a kínálat alakulása többnyire jogosan mozgatja az árakat.

– Ez igaz, de én nagyon szeretném, hogyha valóban létezne tisztességes piaci magatartás. Hozzáteszem, ez a hatalmas vásárlói roham, amely a járvány kirobbanásakor ránk zúdult, a hét végére megcsappant, maradt némi árunk raktáron, másrészt viszont régóta folytatunk karitatív tevékenységet is, az élelmiszerbankoknak is küldünk termékeket. És azt sem titkoljuk, hogy ezzel az akciónkkal talán fel is tudjuk magunkra hívni a figyelmet – teszi hozzá a kereskedő.

Jogos a kérdés: vajon ki tudják-e hozni 1399 forintból a csirkemellfilé kilóját, nem ráfizetéses-e nekik ez az üzlet?

– Felhívtam több nagykereskedőt is, megerősítettek abban, hogy ha nem ugrik meg ismét váratlanul és nagymértékben a kereslet, akkor tartani tudjuk ezt az árat. Nem keresünk sokat az 1399 forintos csirkemellen, jó, ha öt-tíz százalékos árrést ki tudunk gazdálkodni, de azt mondtam, bármennyiért is kapom az árut, akkor is tartani fogom ezt az árat. Még húsvétkor is! Szerintem az emberek szép lassan felélik a felhalmozott készleteiket, és akkor a jövő héten megnő a forgalmunk – vélekedik a kereskedő. – Amúgy nemcsak a háziasszonyokra gondolunk, hanem az éttermekre is. Tudom, hogy sokan bezártak vagy legalábbis gondokkal küzdenek. Jönnek hozzám séfek, és látom, mennyire örülnek az olcsó csirkemellnek. Én úgy értelmezem a társadalmi felelősségvállalást, hogy segítek a társszakmáknak kikecmeregni a koronavírus-járvány okozta válságból.

(A Serfőző és Tsa Kft. az adott napon Facebook-üzenetben leadott húsrendeléseket házhoz is szállítja. Így támogatva az otthonmaradást és segítve a vírus elleni küzdelmet.)

(Ch. Gáll András)