Ugrás a tartalomra

Ajándék Tóth Verától

2018. december 02. vasárnap
Az énekesnő Charlie-val és a Budapest Jazz Orchestrával lép fel a Klauzál Házban
Ajándék Tóth Verától

Ajándék Tóth VerátólTóth Vera Artisjus-díjas énekesnő az összetéveszthetetlen, rekedt hangú Charlie-val és Magyarország egyik legnépszerűbb big bandjével, a Budapest Jazz Orchestrával (BJO) lép színpadra december 9-én a Klauzál Házban.

– Nem hiszem, hogy ezen a koncerten lesznek Cserháti-dalok, mert inkább a karácsonyra, a jazzsztenderdekre és az áthangszerelt saját dalokra fektetjük a hangsúlyt. Aretha Franklinről is megemlékezünk, de lesz gospel, blues és pop is – válaszolt a koncert programjára vonatkozó kérdésünkre Tóth Vera.
– Hogyan találtak egymásra a Budapest Jazz Orchestrával?
– Kollmann Gáborral régóta ismerjük egymást. Gábor rengeteget játszott az akkori, saját zenekaromban, és amikor a BJO vezetője lett, hívott a big bandhez. A Budapest Jazz Clubban csináltunk együtt egy karácsonyi koncertet, és attól kezdve minden évben együtt muzsikálunk karácsonykor. A BJO kitűnő muzsikusaival színpadra állni ünnep, a karrier megkoronázása, zenei ajándék, amit hosszú hónapokra elraktározhat az ember, és nemcsak én, hanem a publikum is. Felemelnek, alázattal kísérnek, figyelnek rám és szeretnek.
– Mennyire passzolnak össze Charlie-val?
– Szerintem kevés olyan jó páros van, mint mi. Elképesztő energiákat mozgat, és ahogy felmegy a színpadra, azonnal tetőfokára hág a hangulat. Hihetetlen, micsoda „svung” van benne, és ebben a „svungban” nagyon jó lubickolni. Megtiszteltetés vele egy színpadon énekelni, és az is, hogy barátok vagyunk.
– Nyáron szárnyra kapott a hír, hogy a Budapest Bár énekesnője lett.
– A hír igaz. Nagyon nehéz a Budapest Bárba bekerülni, így nagyon megtisztelő volt számomra, hogy Farkas Robiék szeretnének engem a zenekarukban látni. A színes, tizenkét fős csapat olyan muzikalitással bír, amit nem lehet szavakkal elmondani. Egy-egy hegedű-, cimbalom-, nagybőgő- vagy zongoraszólóba az életüket is beleteszik, minden koncerten úgy játszanak, mintha az lenne életükben az utolsó. Ennyi stílust, ennyi elvont művészembert nemigen látsz egy színpadon, maximum akkor, ha elmész egy improvizációs zenét képviselő Random Trip-koncertre. Ősszel a Random csapatával voltam a Budafoki Pezsgő- és Borfesztiválon, ahol 
Vitáris Ivánnal és az amerikai Big Johnnal zenéltünk, és azt is nagyon 
szerettem. (Tamás Angéla)