Hírek

Állami támogatás a görparknak
Bekerült az első tíz támogatott görpark közé a budafoki, harminc millió forintot adhat rá a kormány
2019-11-24

Jó hír az extrém sportok kedvelőinek, hogy állami támogatást kaphat a Budafokra tervezett görpark megépítése. A különleges sportpályát az elágazás közelében lévő telekre tervezi megépíttetni az önkormányzat. Az országban több mint félmilliárd forint értékben épül tíz görpark az Országos Görpark Program első ütemében – jelentette be az emberi erőforrások minisztere.

Kásler Miklós azt mondta, hogy a kormány biztosítja az építési költség felét, legfeljebb azonban 30 millió forintot ad egy önkormányzatnak, ha az vállalja a beruházás másik felét. Feltétel az is, hogy legalább öt évig üzemeltetni kell a parkot, valamint ingyenesen kell biztosítani a belépést. Úgy fogalmazott, hogy a kormány nagy hangsúlyt fektet a test és a lélek egyensúlyára. Ezért olyan programot dolgoztak ki, amely az óvodától egészen az élet végéig mindenkinek biztosítja a mozgás lehetőségét. Nem csupán a versenysportot fejlesztik, hanem a szabadidőset is. Ennek szerepe van az elhízás, a daganatos és a szívbetegségek megelőzésében – jelentette ki a miniszter. A fővárosban Budafok-Tétényen kívül Óbudán (III. kerület), Kőbányán (X. kerület), Rákosmentén (XVII. kerület) épülhet ilyen sportlétesítmény, vidéken pedig Baján, Debrecenben, Győrben, Hajdúböszörményben, Komlón és Szegeden épül görpark.

Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos úgy vélekedett: ha meg akarják szólítani a fiatalokat, versenyképes szórakozási lehetőséget kell nekik biztosítani a mobiltelefonos játékokkal szemben. A kabinet jelentős összegeket szán a sporteszközök fejlesztésére. Kormánybiztosságuk sok pénzt kapott, ebből különböző pályázatokat írtak ki, szorosan együttműködve az Emberi Erőforrások Minisztériumával (Emmi). Kiemelte: fontosnak tartották, hogy olyan görparkok épüljenek, amelyek valóban megfelelnek a gördeszkásoknak, ezért az ő szövetségüket is bevonták az előkészítésbe. Mivel pedig a gördeszka olimpiai sportág lett, az volt a cél, hogy olyan pályák jöjjenek létre, amelyek olimpiai felkészülésre és versenyekre is alkalmasak. Az Emmi a kormánybiztos és a szakszövetség bevonásával áprilisban indította el az Országos Görpark Program első ütemét. Először a húszezernél nagyobb lélekszámú települések önkormányzatai jelentkezhettek. Huszonnégy önkormányzat huszonhat pályára adott be támogatási igényt, több mint 577 millió forint értékben. Tíz nyertest választottak ki, így összesen 508 millió forint értékben épülnek görparkok 2020. június 30-ig.

Jó hír, hogy Budafok-Tétény is bekerült a támogatási körbe – nyilatkozott Karsay Ferenc polgármester. Így az első tíz között épül majd görpark állami támogatással a kerületünkben. (VH)