Ugrás a tartalomra

Állatok világnapja a Maci tagóvodában

2021. október 11. hétfő
Óvodai beszámoló a Maci tagóvodából.
Állatok világnapja a Maci tagóvodában

„Az állatok világnapjának alapelve, hogy az állatok boldogabbá teszik életünket, segítőtársként és barátként gazdagítják mindennapjainkat. Az ünnep célja, hogy az ember és állat közötti barátságot erősítse, valamint felhívja a figyelmet az együttélés fontosságára.”

(https://wwf.hu/archiv/az-allatok-vilagnapja)

Október 4. az állatszeretetéről ismert Assisi Szent Ferenc ünnepe. Ekkor emlékezünk meg az óvodában az Állatok Világnapjáról, melynek már több éves hagyománya van nálunk.

Az állatok szeretetét tapasztalatszerzés, élménynyújtás, tevékenykedés, játékos cselekedtetés útján tudjuk közvetíteni a gyerekek felé. Ezáltal az óvodás gyermekek az állatokkal közeli kapcsolatba kerülhetnek, így kialakul bennük a szeretet, gondoskodás, védelem érzése. Környezetünk megismerése kiemelt feladata az óvodánknak, ezért az ünnepi program célja - melyet a WWF-CEE nagyon jól megfogalmazott: az, hogy az ember és állat közötti barátságot erősítsük, valamint felhívjuk a figyelmet az együttélés fontosságára és szabályaira.

Az óvodapedagógusok változatosabbnál - változatosabb ötletekkel motiválták a gyermekeket.

A Bagoly csoportba járók színes papírból vágással-ragasztással; a Zsebibaba csoport gyermekei só-liszt gyurmából baglyokat formáztak. A Füles csoportba járó nagyok újrahasznosították a papírhengereket, kartonlapokat, amiből készültek lovak, zsiráfok. A Nyuszi csoportosok a kedvenc állataikat elevenítették meg rajzolás technikájával. A Méhecske kicsinyei rajzolt süniknek villával festettek tüskéket, a Micimackósok pedig gesztenye állatkákat barkácsoltak.

Az Állatok Világnapján szó esett minden égövön élő állatról, haszonállatokról, hobby állatokról. A nagyobbak csoportosíthatták élőhelyek szerint (sarkvidéki-, meleg égövi-, vízi-, erdei állatok, stb.), táplálkozási szokásaik alapján (növényevők, ragadozók, dögevők, mindenevők), fajok szerint (emlősök, madarak, hüllők és kétéltűek, halak, rovarok és pókok, alsóbbrendű állatok).

A szülők segítségét kérve erre a napra a gyerekek állatokról szóló illusztrációkat, rajzokat, képeskönyveket hoztak magukkal, és sok érdekességeket osztottak meg a kedvenc állataikról. 

Az élményekkel megtöltött programok mellett örömmel fogadtuk a hírt, mely szerint a megpályázott Madárbarát óvoda címmel hamarosan mi is büszkélkedhetünk.