Ugrás a tartalomra

Állatvédelmi látogatónap a Zöldikében

2023. november 30. csütörtök
Kutyás látogatónapot szervezett az Egyesített Bölcsőde Zöldike tagbölcsődéje, hogy a gyerekek ily módon is megismerhessék az állatokkal való helyes bánásmódot, és tovább bővíthessék az állatokkal kapcsolatos ismereteiket.
Állatvédelmi látogatónap a Zöldikében

Az Egyesített Bölcsőde hosszú évek óta biztosítja a tagintézményeibe járó kisgyerekek számára az állatokkal való közvetlen találkozást állatasszisztált programok formájában. Emellett akváriumban halakat is gondoznak a gyerekekkel közösen, és a kertben eleséget, vizet tesznek ki a madaraknak, sünöknek, gyíkoknak.

– Intézményünkben kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy az állatvédelmi edukáció és nevelés jelen legyen a gyerekek életében. Ezen programok célja a bölcsődéink környezetében élő állatok életfeltételeinek biztosítása, ezzel együtt a gyerekek szemléletformálása is. Azzal, hogy cselekvő tevékenykedéssel maguk is bekapcsolódhatnak az állatokról való gondoskodásba, tudatosítjuk a kicsikben, hogy a jövő rajtuk is múlik, azaz elültetjük bennük a belső motivációt a felelős magatartás és a felelős állattartás iránt – mondta Csepeliné Faragó-Tóth Gabriella intézményvezető.

A Zöldike tagbölcsődébe szervezett kutyás látogató program alkalmával Csuta Dominika (KutyaJóVilág) és Paál Boglárka (Mackóképző) a Láthatatlan Póráz módszer szemlélete alapján összeállított programmal tartottak Happility és SzuperSzimat bemutatót a bölcsődéseknek. A bemutatón a gyerekek megtekinthették, hogyan lehet egy kutyát elsősorban szavakkal, mozdulatokkal, kizárólag pozitív megerősítéssel irányítani, nem pedig a póráz által. A Happility vidám hangulatú kutyás tréning, mely játékos akadálypályával, trükkös feladatok segítségével demonstrálta a kutyával való hatékony együttműködést. A SzuperSzimat módszer alkalmazásával többféle szagminta megkeresésével a kutyák csodálatos szimatolási képességét mutatta be Dominika és Bogi a kicsiknek.

A látogatáson a CHIP-et Csapat Kutyamentő Egyesület vezetője, Szabó Trixi, és az egyesület két tagja, Kéglerné Schreiber Mónika és Dévainé Mustos Ibolya is részt vettek kutyáikkal, a gyerekek pedig örömmel simogatták őket.

A Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány közfeladatai közé tartozik többek között az állatvédelem területén működő civil szervezetek támogatása is, mert tevékenységük felbecsülhetetlen és hiánypótló. Ezt a tevékenységet támogatva a Zöldike tagbölcsőde az Állatvédelmi Témahét keretében szülőkkel közösen összegyűjtött 54 kg tápadományt a CHIP-et Csapat Kutyamentő Egyesület állatai számára ajánlotta fel.

– Hiszünk az összefogás erejében, ezért aktívan kezdeményezünk, vagy támogatóként állunk minden állatjólétet pártoló, védő megmozdulás, felhívás vagy törekvés mellé. Biofil szemléletünkkel azt közvetítjük, hogy az életet értéknek tekintjük, melyet óvni, védeni szükséges. Az adománygyűjtő akciókkal a társadalmi felelősségvállalás fontosságára szeretnénk ráirányítani a figyelmet, mert az állatvédelem valóban mindannyiunk közös ügye kell hogy legyen – mondta az intézményvezető.