Ugrás a tartalomra

Álommanók gesztenyéből

2023. november 05. vasárnap
Gesztenyefesztivál a lokálpatrióta szellemiség jegyében
Álommanók gesztenyéből

Az önkormányzat és a Budafoki Péter-Pál Utca és Környéke Polgári Kör szervezésében 13. alkalommal rendezték meg Budafok-tétényi Gesztenyefesztivált. A megszokottakhoz híven az eseményre most is gazdag programokkal várták a családokat a Seybold–Garab Pincében. Az eseményen részt vett Németh Zoltán alpolgármester is. A résztvevőktől belépő gyanánt a szervezők annyi gesztenyét kértek, ahány éves a gyermekük, aki gyűjtötte a terméseket a környék fái alól. A fesztivál egyebek mellett arcfestéssel és kreatív tartalmakkal kezdődött. A gyermekek és kísérőik kézműves-foglalkozásokon vehettek részt, volt rajzverseny és gesztenyefigura-készítés is. Utóbbi különösen jól sikerült: a csodálatos gyermekfantáziának köszönhetően százszámra születtek a gesztenyéből fúrt-faragott, szebbnél szebb alkotások.

Később Bukfenc bohóc nevettette meg a közönséget. A továbbiakban színpadra került Panni és az álommanó címmel egy mesejáték, amelybe a szereplők bevonták a publikumot is, a vidám fesztiváli hangulatot a RépaRetekMogyoró muzsikus duó műsora tette még színesebbé. A programsorozat zárásként felszeletelték és elfogyasztották a jeles napra készült alkalmi gesztenyetortát. A Budafoki Péter-Pál Utca és Környéke Polgári Kör azzal a céllal jött létre 1999-ben, hogy Budafok – és talán a tágabb értelemben vett fővárosunk – egyik legszebb utcájának az értékeit és a hagyományait ápolja. A „budapesti Grinzingnek” is tekinthető utca messze meghaladja a nevesebb, bécsi városrész hangulatát. Budafok elődjének – a hajdan volt Promontornak – ez az utca a legrégebbi része, ahol a sváb telepesek kezdtek szőlőt ültetni és borászkodni – mondta el Vankó András, a polgári kör elnöke.

A hajdani patak mellett ültetett, mára már védett gesztenyesor önmagában akkora értéket képvisel, amelyre a helyi polgári kör mindenképpen szerette volna felhívni a figyelmet. A Gesztenyefesztivál is ezt a célt szolgálja. A gyerekekben ugyanis szerencsés lenne idejekorán tudatosítani a helyi értékek fontosságát, hogy a Péter-Pál utcában, illetve Budafokon felnevelkedve érzelmileg is kötődjenek a szülőhelyükhöz, a gyönyörű, macskaköves utcákhoz és a régi gesztenyefasorhoz. A rendezvény tehát bevallottan a lokálpatrióta szellemiséget szeretné erősíteni már gyerekkortól kezdve a helyiekben – hangsúlyozta Vankó András.

Pósa Károly