Hírek

Április 6-tól április 16-ig tart az FKF idei kerületi programja - Videóval frissítve!
Idén április 6-án, kedden kezdődik a XXII. kerületben a 2021. évi lakossági lomtalanítás. A Társaság idén újra a hagyományos módon végzi a lomtalanítást, de hasznosítja azokat a tapasztalatokat, amelyekre a tavalyi évben a járványhelyzet miatt alkalmazott gyűjtőpontos rendszer keretében tett szert.
2021-03-11

Kerületünkben a lomtalanítás ebben az évben az óraátállítás után zajlik majd, amelynek nagy előnye, hogy a lomokat világosban tudják kipakolni a lakosok, a jobb idő kedvezőbb feltételeket biztosít mind a kipakoláshoz, mind az elszállításhoz. 

Fontos tudni, hogy az FKF a törvényi szabályozásnak megfelelően, évente egyszer, a kerületeken belül is eltérő időpontban szállítja el az ingatlanoktól, külön díjazás nélkül a budapesti háztartásokban keletkező nagydarabos lomhulladékot. A lomtalanítási időpontokat a kerületi önkormányzatokkal egyeztetve határozza meg, a munkaszüneti napok figyelembevételével. A kerületeket a Társaság körzetekre osztotta, amelyekből koncentráltan, egy-egy nap alatt szállítja el a lomokat, gyorsan felszámolva ezzel az akadályt és a piszkot a közterületeken.

Az elszállítást az előző évek gyakorlatával megegyező módon, kizárólag a kihelyezést követő napon végzi az FKF.  A lomok kikészítésének pontos időpontjáról és módjáról az FKF értesítő útján előzetesen, írásban tájékoztatja az érintett lakosságot.

Lomtalanítás alkalmával kizárólag a háztartásban feleslegessé vált nagydarabos hulladék (pl. elhasználódott bútorok, ágybetétek, szőnyegek) helyezhető ki. Továbbra is tilos a lomnak nem minősülő hulladékféleségek kihelyezése, mint pl. a háztartási (kommunális) hulladék, szelektíven gyűjthető csomagolási hulladék (pl. papír, műanyag, fém, üveg), elektromos és elektronikai hulladék, építési és bontási törmelék (pl. mosdókagyló, fürdőkád, csempe és törmeléke, használt nyílászárók), sitt, föld, síküveg, zöldhulladék, textil, ipari vagy szolgáltatási tevékenységből származó hulladék. Ugyancsak szigorúan tilos a veszélyes hulladék kihelyezése.

Az FKF a tavalyi gyűjtőpontos lomtalanítás kedvező tapasztalatait és az érintett lakosságtól érkezett pozitív visszajelzéseket figyelembe véve, egy újdonságot vezet be: az idei évtől a veszélyes hulladék leadására nem az ideiglenesen létesített veszélyeshulladék gyűjtőpontok, hanem az erre a célra alkalmasabb budapesti hulladékudvarok biztosítanak lehetőséget.

A korábbinál lényegesen korszerűbb, környezettudatosabb megoldásnak számos előnye van a lakosok részére:

  • az egészségünket is veszélyeztető hulladékféleségek a lomtalanításra várakozás, tárolás nélkül, egész évben, tetszőleges időpontban szabályosan leadhatók
  • környezettudatos, biztonságos lehetőséget kínálnak a hulladékudvarok a veszélyes anyagok leadására és tárolására
  • egyéb - külön gyűjtött - hulladékfélék is leadhatók
  • a közterületek, utcák tiszták maradnak, elkerülhető a szennyeződés
  • az FKF alvállalkozók helyett saját infrastruktúrájával és hozzáértő szakembereivel végzi a veszélyes hulladékok átvételét
  • a jól megközelíthető, fix átvevőhelyeken szakképzett személyzet áll a lakosok rendelkezésére

A hulladékudvarok elérhetőségéről, nyitvatartásáról és az egyes hulladékudvarokban leadható további hulladéktípusokról, a leadás feltételeiről kérjük, tájékozódjanak a www.fkf.hu weboldalon.

 

Veszélyes hulladék leadása

A XXII. kerületi lakosok számára a veszélyes hulladékok leadására elsősorban a 1225 Budapest, Nagytétényi út 335. címen található hulladékudvart javasoljuk, amelybe ezen hulladékok a nyitvatartási időben, előzetes időpontfoglalás nélkül, egész évben beszállíthatók.

További fontos tudnivaló, hogy a budapesti háztartások a lomhulladéktól nemcsak az arra kijelölt lomtalanítási napon válhatnak meg, hanem azok az egész év során leadhatók az alábbi hulladékudvarokba beszállítva, előzetes időpontfoglalást követően, alkalmanként 150 kg, egy évben maximum 1200 kg mennyiségig:

  • 1151 Budapest, Károlyi Sándor u. 166.
  • 1186 Budapest, Besence u. 1/a.
  • 1225 Budapest, Nagytétényi út 335.

A lakásfelújítások során keletkező építési és bontási törmelék (sitt) is a hulladékudvarokban adható le, melynek részleteiről szintén az FKF honlapján tájékozódhat.

Fontos, hogy a hulladékudvarok szolgáltatásait a budapesti lakosok igazolások[1] bemutatását követően, hulladékfajtánként meghatározott napi és éves limitig díjmentesen vehetik igénybe.

A fent leírtak mellett minden budapesti lakosnak lehetősége van arra, hogy a feleslegessé vált, de más számára még használható (eredeti funkcióját betöltő, nem szennyezett), nem hálózati árammal működő tárgyait, bútorait nyitvatartási időben ingyenesen leadja a Társaság két Szemléletformáló és Újrahasználati Központjában (1151 Budapest, Károlyi Sándor utca 166. és 1186 Budapest, Besence utca 1/A.).

A háztartások, társasházak a kerületi lomtalanítástól eltérő időpontban, külön díjazás ellenében, soron kívül is rendelhetnek lomtalanítást az FKF-től. A szolgáltatással kapcsolatos további kérdések esetén ügyfélszolgálatuk munkatársai készséggel állnak az ügyfelek rendelkezésére a 06 80 353 353-as ingyenesen hívható telefonszámon.

Budapest közterületi rendjének és tisztaságának megőrzése érdekében az FKF Nonprofit Zrt. arra kéri a lakosságot, hogy tartsák be az itt leírtakat, és csak nagydarabos, nem veszélyes hulladékot helyezzenek ki a közterületre a körzetükre vonatkozó kikészítés napján, 18 óra után.

A lom az utcára történő kihelyezéssel a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordinációs és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV Zrt.) tulajdonába kerül, így vagyon elleni szabálysértést, illetve bűncselekményt követ el az, aki elvisz belőle. A lomkihelyezés időpontjának és helyszínének betartását, valamint a kihelyezett anyagféleségeket a hatóság ellenőrizheti, a szabálytalan kihelyezést szankcionálhatja, amely közterületszennyezési szabálysértésnek minősül, büntetése 150.000 Ft-ig terjedhet. Az elkövetőkkel szemben a hatóságok (közterület-felügyelet, kerületi jegyző) jogosultak eljárni.

 

[1] lakcímkártyával történő címigazolás, továbbá utolsó időszaki hulladékszállítási díjbefizetést igazoló csekkszelvény vagy átutalási igazolás, vagy társasházi lakos esetében közös képviselői igazolás