Ugrás a tartalomra

Április hónap művésze: Herendi Péter

2016. április 14. csütörtök
„Olyan autodidakta képzőművész vagyok, akinek a fotográfia a műfaja.”
Április hónap művésze: Herendi Péter

Herendi Péter fotográfus, elektrográfus 1953. május 29-én született Budapesten. 1973-tól 2007-ig a Műcsarnok technikai és kiállításrendező munkatársa volt. 1988 óta tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, 1991-től pedig a Magyar Fotóművészek Szövetségének. 2001-ben alapító tagja volt a Magyar Elektrográfiai Társaságnak.

Herendi Péter képzőművészeti oldalról közelít a fotográfiához; gondolataihoz a legmegfelelőbb kifejező anyagokat keresi, ezért, szakítva a fotográfiai konvenciókkal, a legváratlanabb technikák, és installációk révén vizsgálja a fény–árnyék viszonylatokat. A munkáit elemző cikkek, tanulmányok legtöbbször konstruktív szemléletét emelték ki. Képei témáját legtöbbször a véletlen és a spontaneitás határozza meg. A világ folytonos metamorfózisa állandó eleme tevékenységének. Digitális eljárásokkal készített vizuális struktúrái izgalmas kísérletek, amelyek újdonságként hatnak még a sokféle alkotói technikát felvonultató fórumokon is.

Első, egyéni kiállítása 1983-ban nyílt a Fiatal Művészek Klubjában. Ezt számos csoportos és egyéni bemutatkozás követte. Egyéni kiállításaival bemutatkozott Budapesten, Kecskeméten, Németországban, Belgiumban és Franciaországban. 1998-ban New Yorkban járt háromhetes tanulmányúton.

A 2003-as Maszkok című sorozat a művész egyik legismertebb alkotása, mivel még keletkezésének esztendejében elnyerte a győri Nemzetközi Rajz- és Grafikai Biennále fődíját. Kiemelkedő fotóművészeti tevékenységéért 2012-ben Balogh Rudolf-díjban részesült.