Ugrás a tartalomra

Aranyérem a sváb fúvósoknak

2015. április 18. szombat
Huszonöt éve alakult az aranyminősítésű Südofen Blaskapelle zenekar
Aranyérem a sváb fúvósoknak

A Margitszigeten negyvenfős extrád-zenekarban, majd egy kisebb létszámú tánczenekarban játszott, később sramlizenével szórakoztatta közönségét a Két galamb és a Halászkert vendéglőben. A sokak által csak Tibiként emlegetett klarinétos, Schantz Tivadar huszonöt évvel ezelőtt Südofen Blaskapelle néven megalapította tíztagú fúvószenekarát.

A nyolcvannégy éves zenésszel a BMTE-sporttelepen beszélgettünk, ahol annak idején még Csordás Lajossal is együtt rúgta a bőrt egészen addig, amíg el nem tört a bokája. Schantz Tivadar elmesélte, hogy ezzel a sportkarrierjének lőttek ugyan, gyógyulása után mégis tovább focizott. Labdarúgó volt, amíg szőlész-borászként a pincében dolgozott, a borgazdaságban, majd hatvanévesen is, amikor visszajött a budafoki pályára, az öregfiúk közé. Hozzátette: ma már csak úszik, hetente háromszor jár a Hajós Alfréd Tanuszodába, hogy megőrizze kondícióját.

A Südofen Blaskapelle (Dél-Buda fúvószenekar) történetébe is beavatott a sváb muzsikus. Megtudtuk, hogy Berecz Lajos nógatására szervezte meg a zenekart az első pezsgő- és borfesztiválra, amelyen fel is léptek. Megalakulásukkor elhatározták, hogy hagyományos, sváb fúvószenét fognak játszani mindenféle modern befolyás nélkül, és ehhez ma is tartják magukat. Hozzátette: nagy kár lenne, ha ez a fajta fúvószene, amelyet Vecsésen, Solymáron, Törökbálinton nagyon szeretnek, kerületünkben feledésbe merülne. A zenekarnak a Német Nemzetiségi Önkormányzat jóvoltából is vannak fellépései, tagja a magyarországi németek központi tánc-, kórus- és zenekari tagozatának, és 2009-ben aranyminősítést kapott Taksonyban – mondta a ma is fitt és aktív klarinétos, majd két kottát mutatott. A zenekar fennállásának 25. évfordulójára komponálta a Promontor és Südofen címmel írt keringőket, amelyeket április 26-án, vasárnap 16 órától fognak eljátszani a Budafok-Tétény Baráti Körök Egyesületének Tóth József utcai székházában. A következő hagyományos rendezvényük, a Német Nemzetiségi Fúvóstalálkozó június végén lesz a Szelmann Házban. 

Tamás Angéla