Ugrás a tartalomra

Aranyos és ezüstös nyárutó

2019. szeptember 15. vasárnap
A 16 éves budafoki kamasz az idősebbek között és a laser run vb-n is bizonyított
Aranyos és ezüstös nyárutó

Alig pár héttel a szófiai öttusa-világbajnokság – és egy pontszerző hatodik helyezés – után Gáll András, a kerület 2018-as sporthőse Európa csúcsára ért. Az ifjú sportoló augusztus utolsó napjaiban a németországi Weiden városában megrendezett laser run Európa-bajokságon aratott elsöprő győzelmet, majd szeptember elején a budapesti világbajnokságon két ezüstéremmel koronázta meg a versenyszezont. A laser run, a lézerlövészetes futás a lövészetből és futásból álló szakasz új elnevezése az öttusában.

Igencsak rangos helyezésekkel tértek haza a magyar fiatalok az augusztus 23–25. között az utánpótláskorúak számára megrendezett kontinensviadalról, ám Gáll András még honfitársai közül is kiemelkedett. Tizenhat éves kora ellenére az U19-es korosztályban remekelt, a nála két évvel idősebb indulókat játszi könnyedséggel utasította maga mögé, s így tudott győzni.
– Azért indultam az eggyel magasabb korosztályban, mert az saját, U17-es kategóriámban csak 4x400 métert kellett volna futnom, míg az U19-es versenyzőknek a táv dupláját, vagyis 4x800 métert kellett teljesíteni. Az öttusaversenyeken is 3200 méter a kombinált szám hossza, így egyértelmű volt, hogy „felversenyzek”, erre a számomra megszokott távra kell gyakorolnom – mondta Andris.
A laser run, azaz a futásból, illetve lövészetből álló kombinált szám már évek óta „kinőtte” magát az öttusa programjából, s ma már külön összecsapásokat rendeznek belőle. Persze az öttusázó elit teljes egésze megfordul ezeken a versenyeken, sőt, egyes sportolók már kizárólag erre a számra edzenek.
– Hogy őszinte legyek, kicsit elfáradtam – tette hozzá a budafoki öttusázó. – Erre a versenyre már csak edzés gyanánt mentünk, de én nagyon szerettem volna győzni. Ez az aranyérem most kárpótolt a bulgáriai háromtusa-vb elizgult szereplése után.
A háromnapos viadalt – kuriózum gyanánt – megelőzte egy ifjúsági olimpiai négytusa tesztverseny is.
– Ez a próbafutam közvetlenül az Európa-bajnokság előtt volt, a nemzetközi szövetség megvizsgálta, érdemes lenne-e felvenni az olimpiai sportágak közé a négytusát – magyarázta Andris. – A vívás külön volt, de az úszás-futás-lövészet részét „egybegyúrták”, mintha triatlon lenne. A lövészet után irány a tó, ahol 50 méter úszás után 400 métert kellett futni, mindezt négyszer, így jött ki a teljes táv.
De ezzel még nem volt vége a nyárutó megpróbáltatásainak – és sikereinek –, szeptember első napjaiban Andris a Kincsem Parkban a budapesti öttusa-világbajnokság kiegészítő versenyszámában, a laser run vb-n képviselte a magyar színeket. Méghozzá parádésan: egyéniben egy osztrák srác mögött második lett, és csapatban is – Matuska Dominikkel és Vajda Jánossal – ezüstérmet szerzett a Kincsem Parkban! Soha rosszabb nyárutót! (Gáll Anna)