Ugrás a tartalomra

Huszonöt éve zenél a magyar Barry White

2014. szeptember 26. péntek
A pezsgő- és borfesztiválon ünnepelte huszonötödik jubileumát Éliás Junior
Huszonöt éve zenél a magyar Barry White

Aki funkyt szeretne hallgatni, populáris verzióban, az Éliás Juniort választja - mondta zárómondatként a borfesztiválbeli fellépése után készült interjúban a két éve Artisjus zenei díjjal kitüntetett Éliás Gyula. Az előadóművész a zeneszerzés, hangszerelés, éneklés és producerkedés mellett több mint tíz évig tanított az Erkel Gyula Újpesti Zenei Alapfokú Művészeti Iskola jazz-ének szakán, oktatta többek között Harcsa Veronikát és Péterfy Borit is. Koncertjein saját szerzeményei mellett más előadók, így Barry White, Bill Withers, Frank Sinatra vagy Máté Péter világslágereit is énekli.

- Budafokon is igen nagy sikert aratott az Éliás Jr. és zenekara. Ön szerint minek köszönhető ez?

- A közönséget figyelembe véve, a helyszínen állítom össze a műsort, hogy maradandó élménnyel távozzanak a koncertezők. Huszonöt éve zenélek, és örülök, hogy a huszonötödik borfesztiválra sikerült meghívást kapnom. Ennyi idő alatt azért már meg lehet tanulni zenélni! Minden álmom ugyan még nem teljesült, de hála Istennek, vannak jóakaróim, akik szeretik a zenémet, és segítenek azokat megvalósítani.

- Énektanári munkájára a tehetségkutató műsorokban is igényt tartottak.

- Jó, hogy ezekben nem versenyzőként, hanem tanárként vehettem részt, így szerencsére nincs szükségem túl nagy reklámra. Az elmúlt tíz évben sokat foglalkoztam olyan énekesekkel, többek között Rúzsa Magdival, Oláh Gergővel és Caramellel, akik egyre sikeresebbé váltak, de ez szerencsére sok zeneiskolai tanítványomról is elmondható. Közülük azóta többen is elvégezték a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemet, és képzett művészként lépnek a közönség elé.

- Miért vált meg a zeneiskolától?

- Rájöttem, hogy nem nekem valók az intézményes keretek. Az utóbbi négy évben már nem tudtam megfelelni az elvárásoknak, ezért befejeztem tizennégy éves állami pályafutásomat. Jazz-éneket most is tanítok, de már nem az iskolában.

- Csak a zenének él?

- ?llandóan a zenével foglalkozom: dalokat írok, hangszerelek, éneket tanítok és koncertezem. Az idén nyáron az egyéb zártkörű és szabadtéri klubkoncertek mellett megfordultam úgy öt-hat fesztiválon és rendszeresen fellépek a Liszt Ferenc téri Mediterrán Klubban, a Jazzy Pubban. Most új lemez kiadására készülök, amelyen duettet énekelek Rúzsa Magdival, Zsédával és Keresztes Ildikóval.

- Életében először mikor érintette meg a hangok világa?

- Édesapám híres diszkós volt, ő töltött fel zenével. Nyolcéves koromtól zongorázom, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz-ének szakán is ezen a hangszeren játszottam, de a színpadon, ahol gitározok és énekelek, 2005 óta session zenészekkel dolgozom, ahogy ma Magyarországon mindegyik szólista. Úgy érzem, a közönség szeret, hiszen életben tart. Nekik köszönhetem, hogy már negyed évszázada a zenével foglalkozhatom.

(Tamás Angéla)