Ugrás a tartalomra

Budafok, Erdély, Csallóköz

2014. szeptember 11. csütörtök
Veres László festő tárlata az Ipartestület székházában
Budafok, Erdély, Csallóköz

Veres László önálló gyűjteményes kiállításán közel hatvan, a természettel kapcsolatos olajfestménye volt látható a 25. Budafoki Pezsgő- és Borfesztiválon, az Ipartestület székházában. Az amatőr festőt sokan ismerik a kerületben, viszont kevesen tudják, hogy az alkotás előtt mivel foglalkozott.

Minden egy véletlen defekttel kezdődött - mesélte el Veres László. - Egy szép napon, amikor az autószerelő műhelyemben dolgoztam, bejött egy férfi, hogy kilyukadt az autója kereke, és ha megjavítottam, akkor vigyem be neki a XI. kerületi művelődési házba. Akkor még nem tudtam, hogy Dörner György ismert festővel és grafikussal fogok találkozni. A műtermébe lépve valami különös érzés fogott el. Megkérdeztem tőle, kipróbálhatom-e én is. Gyuri a kezembe nyomott egy ecsetet, azóta nem tudom és nem is akarom letenni - emlékezett Veres László, aki a Mészáros László Képzőművészeti Egyesület tagja. Tanárai Neuberger István és Pató Róza. Eddigi műveinek témái a Csallóköz, Erdély, Budafok vagy éppen a Balaton voltak, mostanában viszont szeretné megtanulni a portréfestészetet is.

Veres László festés közben mindig komolyzenét hallgat. A család régi jó barátja Hegedűs Endre Kossuth-díjas zongoraművész, aki örömmel jött el a megnyitóra, hogy muzsikáljon. A kiállítást Karsay Ferenc alpolgármester nyitotta meg, aki megköszönte a művészi élményt a festőnek és a zongoraművésznek, majd Márai Sándor naplójából idézett néhány szép gondolatot a bor és a művészet közötti mély összefüggésekről.

(Viszkocsil Dóra)