Ugrás a tartalomra

Ezerkilencszázötvenhat iskolás szemmel

2014. október 30. csütörtök
A rózsakerti iskola ünnepségén részt vett Czunyiné Bertalan Judit köznevelési államtitkár is
Ezerkilencszázötvenhat iskolás szemmel

A kerületi önkormányzat és a civil szervezetek mellett természetesen az iskoláinkban is ünnepi megemlékezéseket tartottak az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából. Idén a Rózsakerti Demjén István Református Általános Iskolában jártunk, ahol a hetedik évfolyam diákjai készültek ünnepi műsorral. Az "™56-os eseményeket saját készítésű történelmi kisfilmmel és műsorral idézték fel a felújított tornateremben. Az ünnepségen a kerületi vezetők, képviselők mellett részt vett Czunyiné Bertalan Judit köznevelési államtitkár is.

A Rózsakerti Demjén István Református Általános Iskolában a hetedik évfolyam diákjai készültek ünnepi műsorral az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából. A korabeli eseményeket a diákok saját készítésű történelmi kisfilmmel és műsorral idézték fel a felújított tornateremben. Az ünnepségen részt vett Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, aki a tornateremben kifüggesztett történelmi rajzokról beszélt. - Végignézve az alkotásokon, nekem egy rajz hiányzik, az 1989-ről szóló, hiszen ekkor ért véget Magyarországon a kommunizmus. Egy csendes, békés forradalom zajlott le akkor. Életem legszebb élményét jelentette az az időszak, amit 25 évvel ezelőtt átéltünk - fejtette ki Németh Zsolt. - 1956-ban úgy csináltak forradalmat, mint 1848-ban és mi 1989-ben úgy csináltunk forradalmat, mint elődeink "™56-ban - fűzte hozzá a külügyi bizottság elnöke.

Szabolcs Attila, a kerület országgyűlési képviselője a gyerekeket arra kérte, hogy kérdezzék meg a nagyszüleiket az akkori eseményekről, mert ők tudják csak igazán, hogy mi is történt 1956-ban.

Karsay Ferenc polgármester 1956 üzenetét emelte ki beszédében. - Mindannyian felelősek vagyunk egymásért! Az, hogy egy harcnak nem látjuk az eredményét vagy a végét, nem mentesít az alól, hogy megtegyük kötelességünket - hangsúlyozta a polgármester. Az ünnepségen beszédet mondott még Bencze Péter, az iskola igazgatója és Németh Géza, a református gyülekezet gondnoka is.

Czunyiné Bertalan Judit köznevelési államtitkár az ünnepség után lapunknak arról beszélt: kötelességünk elmondani a gyerekeknek, hogy az elnyomás milyen eszközeivel éltek együtt "™56-ban a emberek. ͍gy megértik majd, hogy a szabadság egy érzékeny és értékes kincs, amit meg kell őrizni. Az államtitkár hozzátette: a közeljövőben az intézmény vezetősége szeretne középiskolát indítani, melyet a szülők is nagyon támogatnak. Úgy érzi, hogy szakmailag támogatható egy ilyen intézmény elindítása a Rózsakerti lakótelep tövében.

(Viszkocsil Dóra)