Ugrás a tartalomra

Vitaminbomba a prés alatt

2014. szeptember 26. péntek
Szüreti játszóházban mutatták be a gyerekeknek a szőlőfeldolgozás titkait
Vitaminbomba a prés alatt

Az ősz beköszöntével elérkezett a szüret. Ez alkalomból a Soós István Borászati Szakközép- és Szakiskola tanulói a Campona Játszóházban tanították meg a gyerekeknek, hogyan kell szőlőt préselni, mustot készíteni.

A szüreti program megnyitásán Karsay Ferenc alpolgármester elmondta: az önkormányzat célja, hogy egy egyre élhetőbb kerületet teremtsenek Budafok-Tétényben, és ehhez partnerekre van szükség. - Valódi tartalommal kell megtölteni az emberek közti együttműködést, ehhez kellenek ezek az intézmények, mint például a Campona Játszóház és a Soós István borászati iskola. A mi feladatunk a lehetőségek megteremése, ezért mindent elkövetünk, hogy a civil szervezeteink, oktatási intézményeink és a kerületi vállalkozók minél többször találkozhassanak egymással - tette hozzá az alpolgármester.

A szőlőszemek megkóstolása után a gyerekek kipróbálhatták a szőlőprést és a bogyózógépet, a nagyobbak lelkesen kérdezték a segítőket, hogy melyik szőlő milyen fajta és hogy melyik a legédesebb. Papp Ildikó, a játszóház munkatársa elmondta: a rendezvény fő célja az volt, hogy a gyerekek megismerjék a szőlőfajtákat és az azokból készíthető must ízét. A szülők figyelmét pedig arra kívánták felhívni, hogy ilyenkor ősszel kell a gyerekek vitaminkészletét feltölteni, a szőlő pedig valóságos vitaminbombának tekinthető. Karsay Ferenc alpolgármester ehhez hozzáfűzte azt is: a jövőben szeretnénk elérni, hogy Budafok-Tétény legyen Budapest bornegyede. Az itt élő gyerekek már úgy nőnek fel, hogy ismerik és szeretik a szőlőt, tisztában vannak a hely történelmével, tehát később ők már büszkén mondhatják, hogy itt élnek a bor városában, a főváros bornegyedében - fejtette ki az alpolgármester.

A játszóház a szüreti mulatozás után is várja a gyerekeket. Októberben ismét elindul a közlekedésbiztonsági oktatás, amely az önkormányzat jóvoltából ingyenes lesz az állami fenntartású kisiskolásoknak és óvodásoknak. A KRESZ-sulitól eltérően most akadálypályát építenek a szervezők a XXII. kerületi rendőrkapitányság segítségével.

(Viszkocsil Dóra)