Ugrás a tartalomra

Közösségi Karácsony - köszöntővel

2010. január 04. hétfő
Suttogva surranó harmadikos gyermekek készültek nagy izgalommal a betlehemes játék előadására december 22-én a Baross Gábor telepi Polgári Kör épületében, ahová nagyon sokan voltak hivatalosak. Karácsonyi ünnepséget rendeztek, amelynek keretében felköszöntötték és megünnepelték az elnök urat, a kerület díszpolgárát, a mindenki által tisztelt és szeretett Pelikán Imrét, aki most töltötte be 90. életévét. Isten éltesse!
Közösségi Karácsony - köszöntővel

Ez a jókívánság nagyon sokszor elhangzott a megjelent, vidám barossi polgári körösök szájából éppúgy, mint Szabolcs Attila polgármester, Karsay Ferenc és Németh Zoltán alpolgármester részéről. Koccintottak is az ünnepelt és egymás egészségére, a Karácsony tiszteletére és az új évhez fűződő őszinte reménykedésre.

Vidám délután volt. Sümegi János alelnök bevezetőjéből megtudtuk, hogy esetleg szláv eredetű, még valószínűbb, hogy az 1276-os Kassai Kódexben említett "krecsény" szóból eredeztethető a karácsony kifejezésünk, amely ezek szerint több, mint hétszáz éves. A fenyőfaállítás szokása a XIX. század második, még inkább a XX. század első évtizedeiből származik. A fenyőünnep, amivel ki akarták cserélni a hagyományos keresztény ünnepet, a kis Jézus születését, pedig egészen rövid életű volt. Hála Istennek. Az ókori rómaiak Szaturnália ünnepségsorozata is éppen december 25-ig tartott, amúgy a téli napfordulóhoz mindig, minden korban és vallásban valamilyen ünnep volt köthető.

Szóval, a Baross Gábor Általános Iskola kisdiákjai betlehemest, tanáraik pedig zenei kísérettel szép dalokat adtak elő. Alkalmi versek is elhangzottak, majd ahogy a közönség megszokhatta már, a változatlanul tehetséges, de egyre nagyobb hangszertudással bíró Molnár Soma furulyajátéka szórakoztatta a megjelenteket. A műsor záróakkordjaként az asztalokra készített, szövegfeliratos kottákból az egész közönség fújta a szebbnél szebb karácsonyi dalokat. Mennyből az angyal...

Nem csak kották, sós és édes sütemények, üdítők és jóféle borok is voltak az asztalokon. A polgármestertől megtudtuk, hogy ilyen alkalmakkor érzése szerint ő is egy a vendégek közül, azzal a különbséggel, hogy előre ültetik. Pelikán Imre bácsitól a tizedik ixre vonatkozó terveiről érdeklődtük, amin szívből nevetett, majd azt mondta: minden esetre vigyázok az egészségemre.

Mindenki vigyázzon az egészségére. Boldog újévet!

fürj