Ugrás a tartalomra

Hétköznapi kérdések a családi vasárnapon

2010. január 13. szerda
Szabolcs Attila polgármester és Németh Zoltán alpolgármester, országgyűlési képviselőjelölt rendhagyó tájékoztatót tartott az önkormányzat munkájáról és a kerület helyzetéről január 10-én, a budafoki evangélikus gyülekezet családi vasárnapján.
Hétköznapi kérdések a családi vasárnapon

Az istentisztelet után megtartott találkozón megtelt a gyülekezeti terem. A vendégeket Solymár Gábor lelkész és Szepesfalvy Gábor felügyelő köszöntötte. Szabolcs Attila beszédében emlékeztetett arra, hogy 2006-ban nehéz pénzügyi helyzetet örököltek az előző vezetéstől. Kedvező kamatozású kötvényekkel ki tudták váltani a súlyos terhet jelentő korábbi hiteleket, s emellett jó áron tudtak értékesíteni egy nagyobb folyóparti területet, ahol a Dunapart II. nevű beruházást valósítja majd meg a vevő. "Ezt a pénzt nem működési kiadásra fordítottuk, hanem tartalékoltuk" - mutatott rá Szabolcs Attila. Hozzáfűzte, hogy a tavaly kirobbant általános válság sem okozott megoldhatatlan problémákat a kerületben. Közel egymilliárd forintot költöttek intézmények felújításra, bővítették a VII. Utcai Óvodát, megnyílt a Halacska Református Óvoda nagytétényi részlege. Nem zártak be iskolát, noha többen ezt szorgalmazták. "Iskolát könnyű bezárni, de nagyon nehéz újraindítani, s nálunk sok gyermeket kell beiskolázni a jövőben a beköltözések jóvoltából. Az önkormányzat általános helyzetét jól mutatja, hogy tavaly 12 milliárd forintot tett ki a költségvetés, idén várhatóan csupán 9 milliárd lesz. A takarékosság egyik formája továbbra is az, hogy az intézményfelújításoknál hőszigetelő burkolatokat alkalmazunk, és korszerű nyílászárókat építünk be" - mondta Szabolcs Attila.

Németh Zoltán is kitért arra, hogy 2006-ban rendkívül nehéz volt a helyzet a kerületben, s most is ilyen keretek közt kell dolgozni. Az országos és budapesti közállapotokra gondolva most is érvényes az előző választásra megfogalmazott hármas jelszó: rend, tisztesség, biztonság. Ezzel kapcsolatban utalt arra, hogy egy tavalyi közvélemény-kutatás is megerősíti: a túlnyomó többség "inkább elégedett" vagy "nagyon elégedett" választ adott közterületek tisztaságával kapcsolatos kérdésre. Elmondta, hogy játszótérgondnoki programot indítottak: bevezették a gondnoki rendszert, bekerítettek számos játszóteret. A kerületben sok a földút, évi 150 milliós állami költségvetési támogatást kaptunk a szilárd burkolatú utak kialakítására, amit az önkormányzat saját forrásból 230 millióra növelt, de a főváros vezetése idén egy fillért sem szán erre. A december 17-ei fagyhullám megbénította a buszok felét, s most is kiszámíthatatlan a buszközlekedés - mutatott rá. Novemberben ingyenes zsákok biztosításával elejét vettük annak, hogy a lombhullás idején füst borítsa be a kerületet - mondta az alpolgármester. 2006-ban csak Rózsavölgyben volt ilyen szolgáltatás, tavaly már a kerület túlnyomó részén megoldották a zöldhulladék elszállítását, idén az ígéretek szerint a kerületben mindenhová eljutnak majd a zöldjáratok. Tiltakoztunk a postabezárások ellen, s megmenekült a Baross Gábor-telepi posta. Bezárták viszont a felsővárosi postát. Akkor azt ígérték, hogy a Városház téri postán minden ablaknál lesz ügyintéző. Ez ígéret is maradt - mutatott rá. Elkerülhetetlen a szakrendelő teljes felújítása, méghozzá úgy, hogy közben működnie kell az intézménynek. Ennek előkészületei folynak. A rendőrség "nehéz helyzettel" küzd, s emiatt az önkormányzat fedezi egy járőrpár költségét. Létrejött a hétfős közterület-felügyelet, valamint a településőr-hálózat, ami jelentős vívmány.

A fórumon számos kérdést tettek fel. Nemes Zoltán kisiparos utalt arra, hogy ők festették ki a Gádor utcai rendelőt, s most is szívesen végeznének hasonló munkákat. Ludván Miklósné ápolási igazgató arról tájékoztatott, hogy nemrég két új szakrendelést indítottak. Kérdést tettek fel a gyülekezeti hírek megjelentetésével kapcsolatban, amire Szabolcs Attila úgy válaszolt, hogy erre bőven van lehetőség, s hogy erre már van számos példa. A parókia telekhatárával és a körzetek besorolásával kapcsolatos problémára válaszul a polgármester arról tájékoztatott, hogy tervezik a piac és környéke átépítését, s már lebontották az úgynevezett "bádogkocsmát", amelynek helyén parkoló épült. Szóba került, hogy nagyobb publicitást kellene adni a templom urnatemetőjének, mivel sokan nem tudják, hogy van ilyen létesítménye a gyülekezetnek. Magassy Sándorné nyugdíjas lelkész méltatta az országzászló felállítását. Elégedetten szólt arról is, hogy a borfesztivál idején egyházi sátor is volt, s hogy milyen hangulatos rendezvénye a kerületnek a betlehemi fáklyásmenet.