Ugrás a tartalomra

Kempelenesek buszbalesete Ausztriában

2010. február 20. szombat
?rokba borult az iskolai sítáborosok busza február 20-án délelőtt, úton az innerkremsi sítelep felé. A járművön a Kempelen Farkas Gimnázium 61 tanulója, négy tanárja és 17 öregdiákja utazott. Két komolyabb és néhány könnyebb sérült van, a táborozók nagy része az ijedtséget leszámítva jól van.
Kempelenesek buszbalesete Ausztriában

A turistabusz a csúszós útviszonyok miatt egy éles jobbkanyarban áttért az út bal oldalára és a mintegy ötméteres árokba csúszott. A busz vezetője nem fogyasztott alkoholt, de a buszon nem volt hólánc, pedig az az adott útviszonyok mellett kötelező lett volna.

A diákok pénteken indultak Ausztriába és szombaton kezdtek volna síelni. Az egyik nevelőtanár tájékoztatása szerint minden szülő tud a balesetről, a tanároktól vagy a diákoktól értesültek róla.

Polacskó Dániel, a csoportot vezető tanár a Független Hírügynökségnek elmondta: normális útviszonyok között, óvatosan haladtak, amikor a busz egy olyan útszakaszhoz ért, hol két nagy kanyar is volt. A jármű az egyik lejtős részen csúszott meg, ugyanis tükörjég volt alatta. Ezután csúsztak bele az árokba, majd borultak fel. Az emeletes buszon 83-man ültek: 61 tanuló, 17 öregdiák, 4 tanár és a buszsofőr.

A buszból sikerült mindenkinek kimásznia. Úgy tűnt, kisebb súrlódásokkal és kék-zöld foltokkal sikerült megúszniuk a balesetet. A mentők és a tűzoltók alig negyed óra múlva már a helyszínen voltak, a csoportot egy 500 méterre lévő hotelbe vitték. A mentőorvos itt mindenkit megvizsgált, sőt, még pszichológust is hívtak csapathoz. A mentők összesen 13 gyereket vittek három különböző kórházba. Közülük ketten - egy fiú és egy lány - sérülései a legsúlyosabbak, de várhatóan egy-két napon belül ők is elhagyhatják a kórházat. A lány a csípőjét fájlalta, érte mentőhelikopter érkezett, míg diáktársát kisebb agyrázkódással egy másik kórházba vitték. Mindketten 17-18 évesek. A többieket várhatóan délután viszik majd vissza szálláshelyükre, hogy folytathassák szerdáig tartó programjukat.

Forrás: Független Hírügynökség, MTI