Ugrás a tartalomra

Rajztanárok reflektorfényben

2010. február 22. hétfő
Két kiállítás is nyílt a kerületben február 12-én. Az egyik a Klauzál Ház Vén Emil Galériájában, a másik a Kossuth Lajos utcai könyvtárban. Mindkét tárlat kiállítói rajztanárok.
Rajztanárok reflektorfényben

A Klauzál Házban Kettőspont címmel két pedagógus alkotásait láthatjuk: Matusz Péter Pál a mosonmagyaróvári Piarista Iskola tanára és a kerületiek által már jól ismert Pállay Józsaf a Budai Nagy Antal Gimnázium rajztanára közös kiállításon mutatkozik be. A megnyitón Szabolcs Attila és Szabó Miklós, Mosonmagyaróvár polgármestere is jelen volt.

Szabolcs Attila polgármester rendhagyó köszöntőjében kiemelte az alkalom különlegességét, amely nem csupán a két tanár - két polgármester párhuzamban merült ki, hanem utalt arra is, hogy az itt kiállító pedagógusok mindketten fiatalokat tanítanak, oktatnak, nevelnek egy olyan országban, ahol a hivatalos politika jelenleg oktatás- és művészetellenes. Felhívta továbbá a jelenlévők figyelmét arra, hogy Pállay tanár úr négy képén a galéria névadójának, Vén Emilnek a munkája is fellelhető.

Szabó Miklós, Mosonmagyaróvár polgármestere is köszöntötte a megjelenteket és elmondta; nagy örömmel és nosztalgiával jött hozzánk, hiszen pedagógus révén őt is fűzik kellemes emlékek a kerülethez, ugyanis gyakorló kémiatanárként két félévet töltött a Budai Nagy Antal Gimnáziumban. Beszélt Matusz Péter Pál művészetéről, aki a város büszkesége és művészeti életének mozgató rugója, hiszen felvállalta a helyi művészeti élet szervezését, fellendítését. Galériát működtetett M galéria néven, valamint alapítója és művészeti vezetője volt a helyi MAK képzőművészeti csoportnak és az Art Flexum Nemzetközi Művésztelepnek.

A két polgármester után Szalai József, a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének főtitkára szakmai szemmel mutatta be festő- és pedagógustársai munkáját és a képekben fellelhető párhuzamokat, ellentéteket a valóságos látványtól a művészet átvitt lényegéig. A megnyitó záróakkordjaként Kátay Zoltán énekmondót hallhatta a publikum.

További képek a fotóalbumban láthatók.

A budafoki könyvtár galériájában szintén egy kerületi, Haraszti Gyula - vagy ahogy sokan ismerik "HARA" - festőművész, grafikus, középiskolai tanár kiállítása nyílt aznap este, amely megint egy egészen más világba vezetett. Csupa élénk szín és jelkép, szimbólum, tele élettel és vidámsággal.

Haraszti Gyula Budafokon született. Iskoláit itt, majd a Török Pál utcai Képző-és iparművészeti Gimnáziumban végezte, ahol 1964-ben érettségizett és ötvös-ékszerész bizonyítványt is szerzett. 1969-ben felvételt nyert a Magyar Képzőművészeti Főiskolára (ma Képzőművészeti Egyetem). Itt 1974-ben diplomázott középiskolai tanár és alkalmazott grafikus szakon. Először Pécsett tanított a helyi művészeti középiskolában, majd egy budafoki általános iskola, később a Budai Nagy Antal Gimnázium rajztanáraként dolgozott. 1975 óta a Képzőművészeti Alap tagja, amelyen keresztül a grafikai munkáin kívül részt vett nagy volumenű díszítő-festő, rekonstrukciós munkákban is. Budafokon volt már önálló és csoportos tárlata, és elnyerte a legjobb festő díját is.

A nyugdíjas festőművész jelenleg Érden él, a mostani tárlat a 2005 óta készült képeit mutatja be. A kiállítást Sisak András karnagy-énektanár nyitotta meg baráti szavakkal és ex kollégák lévén rengeteg baráti anekdotával és természetesen zenével fűszerezve, a BNA Gimnázium Kórusbarát Kör tagjainak közreműködésével. A tárlat március 20-ig, nyitvatartási időben megtekinthető a könyvtár galériájában.

S.V.