Ugrás a tartalomra

Tudóspalánták a rózsakerti iskolában

2010. március 08. hétfő
Március első hete a "Tudomány hete" volt a Rózsakerti Általános Iskolában. Ilyenkor minden diák bebizonyíthatja, hogy a fiatalok is képesek önállóan tudományos igényű projekteket alkotni. Ha előadásukkal lenyűgözik a zsűrit, akár továbbjuthatnak az országos versenyre is.
Tudóspalánták a rózsakerti iskolában

A tengeri malacok élete

- A felsősök apraja-nagyja gyűlt össze negyedikén az iskola könyvtárában, hogy a választott témakört feltárják a közönségnek - meséli mosolyogva Horváth Erika anyanyelvtanár, a humán munkaközösség vezetője. - Harmadikán az alsósok jeleskedtek sok szép kidolgozott munkával, meglepődve néztem, mennyire okosak és érdeklődők a kisebb gyerekek is. Sajnos külön kellett szedni a nagyokat meg a piciket, mert ma így is vagyunk legalább harmincan. A gyerekek nagyon komolyan veszik ezt a napot, mivel ha tovább "szavazzák" őket, akkor mehetnek a regionális versenyre, majd az országos versenyre.

A Rózsakerti Általános Iskola nem szégyenkezhet, többször voltak már dobogós helyezettek. Jó pár éve rendezik meg a Tudomány hetét. Egyedi, nem mindennapi TDK-s ötleteket mutatnak be a gyerekek, mint például a lovasterápia, vagy a tengeri malacok életének elemzése.

Ötödikes tudós

A gyerekek maguktól találnak ki mindent, a témát, a szöveget, a képeket, ám azért jól jön a szülők segítsége is. ?goston János ötödikes kislányára, ?goston Eszterre büszke nagyon, amiért ilyen fiatalon már ennyire érdeklődik a tudomány iránt.

- Eszter mindig maga találta ki az előadás témáját - meséli lelkesen az apuka. - Pár éve jelentkezett először, ezután nem volt olyan év, amikor ne vett volna részt a versenyen. Érdekli a rajzolás, sokszor így választ témát. Elkezd firkálgatni, és eszébe jut valami érdekes dolog, ami őt is foglalkoztatja, majd utána keresgél. Eszter idén a "Pénzügyek a diákéletben" címmel készítette el saját videóját. Nagy segítségére volt, hogy annak idején az osztállyal ellátogattak a Nemzeti Bankba.

Olvassunk együtt!

A Tudomány hete nem csak abból áll, hogy előadnak valamilyen tudományos munkát a diákok. Az olvasásnak is szentelnek időt.

- Kedden volt felolvasás könyvtárunkban - mondja Ratkovszkiné Vermuth Dóra könyvtáros, aki a közös olvasás szervezője volt. - Itt az összes diák a tanárokkal együtt folyamatosan olvasott. Idén Lázár Ervin műveiből szemezgettünk. Minden évben más-más témánk van, de mindig olyan, ami a gyerekeket is foglalkoztatja. Hisz ez a hét azért van, hogy a gyerekek jól érezzék magukat, miközben fontos információkat szereznek világukról, és a tudományról.

Gömörei Nikolett tudósítása (13 éves, Matild Média Iskola, újságíró tagozat)
Fotó: Király Dóri