Ugrás a tartalomra

Győztesek Brüsszelben

2010. március 09. kedd
Kempelenes gimnazisták, a 2009. május 19-ei uniós vetélkedő győztesei ismerkedhettek az Európai Parlament munkájával. A diákok számára Schmitt Pál, az EP alelnöke, a Fidesz képviselője ajánlotta fel az első díjat, a brüsszeli meghívást.
Győztesek Brüsszelben

A Városházán megtartott uniós vetélkedő győztes csapata március 8-án villámlátogatáson ismerkedhetett azzal, hogyan is működik Európa közvetlenül választott törvényalkotó testülete. A Kempelen Farkas Gimnázium csapata megdolgozott azért, hogy Brüsszelben lehessen.

Dr. Szász Erzsébet, tanárnő: "Nagyrészt az EU-val kapcsolatos, kialakulásával, működésével kapcsolatos kérdések voltak, de voltak ennél sokkal szerteágazóbb kérdések, például az európai filmművészetről, az európai fővárosok nevezetességeiről. Amelyik nagyon megszórta a mezőnyt, és ezen múlt, hogy ez a csapat nyerhette meg, hogy le kellett kottázni az EU himnuszát és le kelllett írni a szövegét is."

A csapat tagjait sokminden érdekelte, a személyes dolgoktól kezdve a politikáig.

Huszár Katalin, tanuló: "Kíváncsi vagyok, hogy szembe jönnek-e velünk azok az arcok, akikről tanulnunk kellett. Kaptunk egy olyan prospektust, amiben benne voltak azok a személyek, akik itt dolgoznak. És azért az mégiscsak különleges, hogy megtanultuk a nevét, hogy mit csinál, és itt szembe jön velünk, és már adódott ilyen alkalom."

Társai a döntéshozatalra voltak kíváncsiak.

Kulcsár Naómi, tanuló: "Az egységet próbálják meg kialakítani, próbálnak országok között egyezményeket hozni, lehetőséget biztosítani. Például, hogy ha vesszük a külföldi utazást, hogy itt vagyunk, hogy könnyebb, pergősebb, gyorsabb lehetőség. És ez az, ami tetszik benne."

Tüdős Anna, tanuló: "Érdekelt engem, hogy működik ez az egész. Elvégre nagyon sok múlik azon, hogy itt pár ember - jó nem pár, de a magyar emberek közül pár - mit képvisel, hiszen olyan döntések születnek, amelyek az egész életünkre hatással vannak. Ez szerintem elég fontos ahhoz, hogy megrpóbáljam megérteni, hogy hogy működik."

Egy EP képviselő ötéves mandátuma alatt 100 vendéget, választót hívhat látogatóba, hogy azok bepillantást nyerjenek az Európai Parlament működésébe. Az országuktól távol dolgozó európai politikusok számára ez is segít abban, hogy közvetlenebb kapcsolatot tartsanak azokkal, akiket munkájuk során képviselnek.

Forrás: euvideohu.info

Kapcsolódó cikk: EU vetélkedő Budafokon