Ugrás a tartalomra

Harangszentelés Budafokon

2010. március 29. hétfő
Székely János püspök virágvasárnap felszentelte a Budafok-felsővárosi katolikus templom nagyharangját, amelyet Jézus Szíve tiszteletére öntött Gombos Miklós harangöntő mester.
Harangszentelés Budafokon

A 250 kilós haranggal együtt most már három van a harangtoronyban, ahol eddig egy 35 kilós és egy 110 kilós harang szólalhatott meg. A Szent Istvánról és Szent Imréről elnevezett harang alá helyezték el az újat, amelynek jóvoltából most vasárnaptól sokkal messzebb száll a hívogató harangszó.

A szép ünnepre nagyon gondosan készült Vargha Zsolt plébános vezetésével az egyházközség, zsúfolásig megtelt a templom. Részt vett a harangszentelésen Szabolcs Attila polgármester és felesége, valamint Németh Zoltán alpolgármester. Feltűnt az ünneplők között dr. Bőzsöny Ferenc, a Magyar Rádió főbemondója, akinek messze zengő hangját régóta nélkülözik a hallgatók. 1956-tól volt a rádió munkatársa, éveken keresztül ő mutatta be a történelmi Magyarország harangjait. Életrajzi könyvének címe: "Aki a harangért szól".

A templomkertben a hívek - házaspárok kicsiny gyermekekkel, fiatalok és idősebbek - kíváncsian és fellelkesülve nézegették a nemzeti színű szalaggal feldíszített új harangot. A Gombos család őrbottyáni műhelyében készült a két másik harang is, de azok még a mester édesapjának munkái voltak. A nagy bronzharangot hagyományos módon, 22 százalék óntartalmú rézötvözetből öntötték, súlya pontosan 255 kiló. Gondos tervezés és a két kisebb haranggal történő összehangolás után készült el a mestermunka. A harang díszes felirata így szól: "Isten dicsőségére, Jézus Szíve tiszteletére öntöttek engem a templom felszentelésének 60. évfordulójára."

Székely János püspök a templomkertben tartott szentelésen azt hangsúlyozta, hogy a harangszó végigkíséri életünk jeles eseményeit, Isten kristálytiszta hangjával hívogat mindenkit az ünnepekre. A harangszó őt az erdélyi Retyezát hegységben tett kirándulásaira emlékeztette, ott mindig közel tudta a Mindenhatót, csak néha zavarta meg áhítatát a turisták hangoskodása, rádiószó, vagy az erdő tisztaságát megrontó szemetelés. A templomkertben megszentelték a húsvéti barkákat, majd átvonultak a templomba a hívek. A szentmisén Székely János püspök a Virágvasárnap, a Nagyhét és a közelgő Húsvét ünnepének jelentőségéről beszélt.

Vargha Zsolt plébános külön megköszönte Szabolcs Attila polgármesternek és az önkormányzat vezetésének a támogatást, amellyel segítették és segítik az egyházközséget. A szentmise az énekkar szolgálatával, majd a Himnusz és a Szózat eléneklésével zárult. A hívek agapén folytatták az ünnepet, közben zúgott az új nagyharang. Dr. Bőzsöny Ferenc személyesen is megkongatta az új harangot, mindenki gyönyörködött a már kiegészült harangtoronyban, s lenyűgözve hallgatta a Jézus Szíve harang hangját.