Ugrás a tartalomra

Ellopták az Ifjú lányt

2010. április 23. péntek
Kétezertíz februárjának egyik fagyos éjszakáján bronzvadászok úgy döntöttek, eleget állt már az Ifjú lány a helyén. Ellopták. A művelethez darus kocsi kellett, hiszen több száz kilós volt. A terület tulajdonosa a feljelentést ismeretlen tettes ellen megtette.
Ellopták az Ifjú lányt

1962 januárjának egyik csípős délelőttjén nagy volt az öröm és várakozás a Hungária Műanyagfeldolgozó Vállalatnál. Szoboravatásra készültek. A vállalat főépülete mögötti udvaron kialakított területen egy 50 cm-es posztamensen letakarva állt a felavatandó szobor. Az alkotó, Kalló Viktor az Ifjú lány című, életnagyságú bronzszobrával a fiatalságot, a jövő reményét ábrázolta. Amikor lehullott a lepel, a bájos lányalak azonnal megnyerte az ott dolgozók tetszését.

Évek múltával a környékét a dolgozók szépen rendezték, parkosították, tujákkal körbeültették. Az 1970-es évek elején a kor szellemének megfelelően a katalógusokban "Munkáslány" címen szerepelt a szobor, ám művészeti értékéből ez mit sem vont le. Barátként köszöntötte az évtizedeken át odajáró dolgozókat. Aztán a gyárból Pannonplast, majd Pannonlucky lett, de a szobor ezzel mit sem törődött. Csak állt, viselve fagyot, tűző napsütést, és várta az odaérkező dolgozókat. Nem gondolta, nem gondolhatta, hogy az új évezred beköszöntével napjai meg vannak számlálva.

Budafok-Tétényben ez már a második szobor, melynek lába kélt. Jó két évtizeddel ezelőtt Hugonnay Vilma bronz mellszobrától ugyancsak megszabadították a kerületet. Kár értük.

Garbóci László


Tehetünk ez ellen, ne engedjük!
Kérjük, ha bárkinek bármilyen információja van a szobor eltűnésével kapcsolatban, értesítse a kerületi rendőrkapitányságot a 229-2622-es telefonszámon, vagy hívja a 107-et.