Ugrás a tartalomra

Egészségügyi teendők olajszennyeződés esetén

2010. június 04. péntek
Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Budapest XI., XXII. kerületi Intézetének felhívása az olajszennyezettséget szenvedett Kártya utcai lakosság részére.
Egészségügyi teendők olajszennyeződés esetén

Május 30-án a Hosszúréti patak által szállított tisztított szennyvíz és az utcában található, jelenleg ismeretlen eredetű és mennyiségű, hordókban tárolt olaj a patak kiáradása során családi házak kertjeit, helyiségeit szennyezte.

Közegészségügyi szempontból javaslataink:

  1. A szennyezett olajos sár eltávolítása, a takarítás gumikesztyűben, a felsőruházat védelmével együtt történjen. Ezek védelmet nyújtanak a bőrizgató hatású szennyeződés ellen. A takarítás során szennyeződött felső ruházatot azonnal cserélni szükséges. A padozatról az olajos szennyeződést fűrészporral vagy perlittel felszedni. A takarítás alatt is folyamatosan kell szellőztetni.
  2. Az olajszennyeződés miatt használhatatlanná vált tárgyak, anyagok (bútorzat, építési és kerti hulladék, a talajról eltávolított iszap, sár) veszélyes hulladéknak minősülnek.
    A veszélyes hulladékokról szóló jogszabályok:
    - 98/2001 (VI. 15.) Korm. rendelet a veszélyes hulladékkal kapcsolatos tevékenység végzésének feltételeiről,
    - 16/2001. (VII. 18.) KöM rendelet a hulladékok jegyzékéről.
  3. Az olajos szennyeződés eltávolítását követően (lakóterekből, pincékből stb.) a tájékoztatóban felsorolt fertőtlenítési eljárások alkalmazhatók.

Étkezés és dohányzás előtti kézfertőtlenítéshez Neomagnol oldat készítése:

  • 5 liter vízhez 1 csapott evőkanál Neomagnol por és 10 evőkanál 20%-os ételecet szükséges.
  • A kézfertőtlenítés ideje 1-3 perc, utána szappanos kézmosás szükséges.
  • A frissen készített oldat legalább 4 óránként cserélendő.

A talaj fertőtlenítése

1. Felületfertőtlenítés Dodenal Neu 1 %-os oldatával
9,9 liter vízhez 1 dl Dodenal Neu koncentrátumot keverünk.
A spórákkal kontaminálódott felületeket (asztal, bútorok, felszerelési tárgyak, padlófelület) a fertőtlenítőszer 1 %-os oldatával, csak erre a célra használt textíliával, a padlófelületet moppal le kell mosni. Behatási idő: 4 óra.
A takarítóeszközöket használat után eszközfertőtlenítőszer oldatába beáztatva az előírt paraméterek mellett fertőtleníteni kell.
A takarítást csak fertőtlenítés után szabad elvégezni.

2. ?titatás
1 m2-re 5 liter 10 %-os klórmészoldat készítendő.

Törzsoldat készítése:

  • ½ kg klórmész + 2 liter víz = 2,5 liter 20 %-os klórmészoldat,
  • 2,5 liter 20 %-os klórmészoldat + 2,5 liter víz = 5 liter 10 %-os klórmészoldat.

A klórmészhez az oldáshoz szükséges vízmennyiséget fokozatosan öntjük hozzá, állandó keverés mellett. A klórmészdarabkákat keverőeszközzel (pl. fabottal) szét kell dörzsölni. A helyesen elkészített oldatban üledék nem lehet.
A talaj fertőtlenítését úgy kell végrehajtani, hogy a fertőzött talaj felületét 10 cm mélyen 10 %-os klórmész oldattal, vagy 20 %-os mésztejjel átitatjuk, oly módon, hogy a talajt négyzetméterenként 5 liter fertőtlenítő oldattal belocsoljuk. Ezt követően a talaj felszínét kézi úton ásóval, vagy gépi úton ekével átforgatjuk, majd ezt a fertőtlenítőszeres kezelést megismételjük a már részletezett fertőtlenítőszerek egyikével.

Házak mentesítése

Felületfertőtlenítés

  • 50 m2 -re: 6 dl háztartási Hypo + 9,4 liter víz,
  • 100 m2 -re: 1,2 liter háztartási Hypo + 18,8 liter víz,
  • 10 x 50 m2-re: 60 dl (6 l) háztartási Hypo + 94 l víz,
  • 10 x 100 m2-re: 12 l háztartási Hypo + 188 l víz.

10 liter fertőtlenítő oldat 50-60 m2 felület fertőtlenítésére alkalmas.
Gumikesztyű használata és az általános munkavédelmi előírások betartása szükséges.

1. Mosható felületek

Padló, fal és más mosható felületek fertőtlenítése:

  • 2 % -os Natriumhipoklorit 90
  • 2 % -os Neomagnol oldat
  • Háztartási hypo

Oldat készítése:

  • 2 dl Natriumhipoklorit 90 + 9,8 l víz
  • 200 g Neomagnol por + 9,8 l víz
  • 6 dl Háztartási hypo + 9,4 l víz

10 liter fertőtlenítő oldat 50-60 m2 felület fertőtlenítésére alkalmas.

2. Nem mosható felületek

Kárpit, szőnyeg, felsőruházat

Dezinficiens habbal:
Liquor formaldehydi saponatus (lysoform) 10 % -os vizes oldatából habot képezünk. A habot a fertőtlenítendő felületre felvisszük, az anyagba bedörzsöljük.
Száradás után porszívózás, kefélés.

Lakásfertőtlenítés

Egy átlagos szoba-konyha, mellékhelyiséges lakás (50-60 m2) mosható felületeinek fertőtlenítésére 10 liter fertőtlenítő oldat szükséges.

Az oldat készítése:

  • 50 m2-re: 6 dl Háztartási Hypo + 9,4 liter víz
  • 100 m2-re 1,2 liter Háztartási Hypo + 18,8 liter víz

Az esetlegesen fekáliával szennyezett felületek fertőtlenítésére csak az olaj eltávolítást követően kerülhet sor (A felszíneken található olajréteg filmszerűen elzárja a fertőtlenítőszer bejutását és ezért kijuttatása hatástalan).

A mosható fal és padló felületek tisztítását speciális olaj-eltávolító szerrel, vagy detergenssel kell elvégezni. Ezután kerülhet sor a felületek fertőtlenítésére az OTH által kiadott segédleteknek megfelelően: 2 %-os Natriumhipoklorit 90, 2%-os Neomagnol oldat vagy háztartási hypo felhasználásával. 50 m2-re: 6 dl háztartási hypo + 9,4 liter víz. Gumikesztyű használata és általános munkavédelmi előírások betartása szükséges. (Szemvédelem)

Nem mosható (vakolt) falfelületek eltávolítása szükséges, mivel feltehetőleg magukba szívták az olajat. A levert vakolatot veszélyes hulladékként kell kezelni és eltávolítani. Alatta lévő falat (tégla, beton) klórtartalmú szerrel lehet fertőtleníteni. Kiszáradás után újra kell vakolni és meszelni.

Nem mosható felületekről (kárpit, szőnyeg, felsőruházat) az olajat el kell távolítani, ezt követően Lysoform 10%-os oldatából habot képezünk, a habot a fertőtlenítendő felületekre felvisszük, az anyagba bedörzsöljük. Száradás után porszívózás, kefélés szükséges.

Az olajjal szennyezett talajt (udvar, kert) a Környezetvédelmi Felügyelőség által meghatározott mélységig el kell távolítani, melyet összegyűjtve veszélyes hulladékként kell elszállítani. Az alatta lévő talajréteg fertőtlenítésére már nincs szükség, de igény esetén elvégezhető átitatással: 1 m2 -re 5 liter 10%-os klórmész oldat készítendő. Ezt követően a talaj felszínét kézi úton, ásóval átforgatjuk.

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
Budapest XI., XXII. kerületi Intézete
1119 Budapest, Fejér Lipót u. 59., 1502 Budapest, 112.
Tel.: 203-1800/382-6090, fax: 382-6091, e-mail: 11kerulet@kmr.antsz.hu