Ugrás a tartalomra

Betiltják a dohányzást a fővárosi aluljárókban

2010. június 04. péntek
A Fővárosi Közgyűlés döntése értelmében július közepétől tilos lesz dohányozni 72 budapesti aluljáróban. A testület hasonló ajánlást fogalmazott meg a más fenntartásban lévő aluljárókra vonatkozóan is.
Betiltják a dohányzást a fővárosi aluljárókban

A dohányzási tilalmat a BKV megállóira is kiterjeszthetik a későbbiekben. Németh Zoltán és Ughy Attila fideszes képviselők javaslatára a közgyűlés felkérte Demszky Gábor főpolgármestert, hogy dolgozzon ki egy ezzel kapcsolatos rendelettervezetet a következő testületi ülésre.

Az aluljárókat érintő dohányzási tilalom októberben már szerepelt a közgyűlés napirendjén, akkor azonban nem kapta meg a szükséges többséget. A csütörtöki szavazáson viszont 34 igen, 15 nem szavazatot kapott az előterjesztés két tartózkodás mellett, így azt elfogadták. Kolozs András szocialista képviselő, a javaslat előterjesztője a döntés után úgy fogalmazott: a nem dohányzók voltak minősített többségben, hiszen a kérdésben az egyes pártok tagjai nem egyformán szavaztak. Hozzátette: felelős döntés született, ami követi a nyugat-európai tendenciákat.

A rendelet 69 fővárosi kezelésű és három BKV-s kezelésű aluljáróra vonatkozik, míg a kerületi, illetve más tulajdonú aluljárókra vonatkozóan ajánlást fogalmaz meg. A tilalom érvényes lesz a többi között a Ferenciek terén, a Deák Ferenc téren, a Kálvin téren, a Nyugati téren és a Blaha Lujza téren. A rendelet a tervek szerint július 18-án lép hatályba.