Ugrás a tartalomra

Hőségriadó

2010. június 11. péntek
Az Országos Tisztifőorvos június 10-től visszavonásig a hőségriasztás 2. fokozatát rendelte el.
Hőségriadó

Az előrejelzés szerint a napi középhőmérséklet várhatóan legalább három egymást követő napra eléri (vagy meghaladja) a 25°C-ot (kb. 15%-os növekedés a napi halálozásban) és legalább egy napra eléri a napi középhőmérséklet a 27°C-ot, ami pedig kb. 30%-os napi halálozás növekedésnek felel meg.
A magas napi átlaghőmérséklet olyan környezet-egészségügyi kockázatot jelent a lakosság számára, amely indokolja az egészségügyi ellátó rendszer figyelmeztetését és a lakosság hőhullám alatti rendszeres tájékoztatását a megnövekedett egészségi kockázatokról.

Kapcsolódó: Hasznos tanácsok kánikula idejére »

Az Országos Meteorológiai Szolgálat megerősíti, hogy riasztási határérték, 7,5 feletti UV-B sugárzás várható. Az extrém sugárzás az egész országra érvényes lesz.

A következendő napokban fokozottan ügyeljenek a napsugárzás okozta leégés elleni védelemre! Normál bőrtípusnál már 15 perc körüli napon tartózkodás esetén bőrpír* keletkezhet. Amennyiben lehetséges, napközben 11 és 15 óra között kerüljék a napozást, és később is használjanak fényvédő krémet.

A hőség elől napközben lehetőleg húzódjanak hűvösebb, légkondicionált helyre. Egyes vendéglátó helyek mellett ilyen a Campona bevásárlóközpont.

*bőrpír: olyan bőrreakció, égés, amely 24 óra múlva is jól látható.