Hőségriadó

2010. július 13. kedd
Az országos tiszti főorvos július 12-étől II. fokú hőségriasztást rendelt el hazánk területére. Az előrejelzés szerint a napi középhőmérséklet az országban 25 és 27 °C között valószínű, egyre több helyen 27 °C feletti átlaghőmérséklet is várható.

A meleg fokozottan megviseli szervezetünket. A déli órákban tartózkodjunk hűvös helyen. A lakások felmelegedését úgy akadályozhatjuk meg, ha becsukjuk az ajtót, ablakot és besötétítünk. Este, éjszaka szellőztessük át a helyiségeket friss levegővel. Az elveszített folyadékot folyamatosan pótolni kell. Az idősekre, betegekre és a kisgyermekekre különösen figyeljünk oda. A kirándulók, utazók, nyaralók mindig vigyenek magukkal elegendő folyadékot. Kérjük, hogy mindenki fokozottan tartsa be az egészségmegőrzésre vonatkozó tanácsokat.

Kapcsolódó: Hasznos tanácsok kánikula idejére »

Az Országos Meteorológiai Szolgálat megerősíti, hogy nagyon erős, 7 feletti UV-B sugárzás várható. Az extrém sugárzás az egész országra érvényes lesz. A következendő napokban fokozottan ügyeljenek a napsugárzás okozta leégés elleni védelemre! Normál bőrtípusnál már 15 perc körüli napon tartózkodás esetén bőrpír* keletkezhet. Amennyiben lehetséges, napközben 11 és 15 óra között kerüljék a napozást, és később is használjanak fényvédő krémet. A hőség elől napközben lehetőleg húzódjanak hűvösebb, légkondicionált helyre. Egyes vendéglátó helyek mellett ilyen a Campona bevásárlóközpont.

További hasznos információk:

*bőrpír: olyan bőrreakció, égés, amely 24 óra múlva is jól látható.

antsz.hu, egeszseg22.hu