Ugrás a tartalomra

Kutyalopások

2010. július 28. szerda
A Polgármesteri Hivatalhoz érkezett jelzések szerint egyre több fiatal, fajtatiszta kutya tűnik el rejtélyes körülmények közt a kerületben.
Kutyalopások

A kutyalopás, mint országosan megjelent, aggasztó jelenség hátterében legtöbbször anyagi célú haszonszerzés áll. A tolvajok főleg a fajtatiszta ebeket részesítik előnyben, de nem ritka, hogy a nyomravezetői díj miatt csalják el otthonról az állatokat. Az eltulajdonított nagy értékű, fajtatiszta ebeket jobb esetben külföldön adják el új gazdáknak, rosszabb esetben felhasználják ezeket a négylábúakat kutyaviadalokra, áldozati, vagy kiképző állatoknak.

Kutya ellopása esetén kétféle eljárás indulhat: amennyiben a tulajdonos nyilatkozata szerint az állat értéke a 20 000 forintos szabálysértési értékhatárt meghaladja, a rendőrség nyomozást indít.
Ugyancsak nyomozás indul, ha a kutya értéke a 20 000 forintot nem éri el, de valamilyen körülmény (pl. erőszak alkalmazása) bűncselekménnyé minősíti a tettet. Minden más esetben szabálysértési eljárás indul (kerületünkben a Budapest Főváros XI. kerület Újbuda Önkormányzata Polgármesteri Hivatal Hatósági Igazgatóság Igazgatási és Szabálysértési Osztály, Szabálysértési Csoport, mint XI. és XXII. kerületi I. fokú szabálysértési hatóság az illetékes).

Néhány jó tanács kedvenceink védelme érdekében

  • Ne engedjük felügyelet nélkül, közterületen (kivétel kutyafuttatásra kijelölt helyek) szabadon szaladgálni kedvenceiket (ezt a helyi állattartási rendelet is előírja). A gazdától távol kószáló állat könnyű préda lehet a tolvajoknak.
  • Kutyánkba elhelyeztethetünk egyedi megjelölése érdekében chipet, így az egyed azonosító adatai bekerülnek a Magyar ?llatorvosi Kamara kisállat nyilvántartó rendszerébe (petvetdata), azonosítása gyorsan lehetővé válik.
  • Kertben tartott kutyák esetén nagyon fontos a megfelelő kapuzár, hiszen, ha a kerítésen benyúlva is ki lehet nyitni az ajtót, akkor észrevétlenül elvihetik kedvencünket.
  • Ha nem tartózkodik otthon senki, biztonságos lehet kedvencünket ideiglenesen kennelbe zárni.
  • Meggondolandó, hogy vásárlás ideje alatt a bolt előtt hagyjuk-e az ebet.