Ugrás a tartalomra

Szavazzon Ön is a szoboráthelyezésről!

2010. október 05. kedd
A Március 15. téren, az Erzsébet híd pesti hídfőjénél található a "Barbárok harca a rómaiakkal" szökőkútszobor. A "Budapest szíve" program a szobor áthelyezését tartalmazza. Segítsen Ön is a döntésben: kerületünkbe kerüljön a mű?
Szavazzon Ön is a szoboráthelyezésről!

Szavazzon Ön is a szoboráthelyezésről!A Contra Aquincumi romok közelében helyezték el Tar István szobrászművész bronzból készült szökőkútszobrát 1971-ben. Ezzel egyidejűleg újították meg az Erzsébet hidat, és ekkor alakították ki a mai Március 15. teret is. (Kép: archív felvétel.)

A szobor egy öt lábon álló bronz szökőkút, mely egy kb. 900?—900 cm-es medencében helyezkedik el. Tizenkét álló és fekvő alak, egy ló, pajzsok és jelvények díszítik a szobrot. Közepéből valaha magas vízoszlopok (egy középső, 34 mellékvízsugár) törtek fel, s ennek megfelelően egy 15 cm mély négyszögletű medencét is kapott posztamensként az alkotás.
Szavazzon Ön is a szoboráthelyezésről!A vízarchitektúra már hosszabb ideje nem üzemel, a medence burkolata sérült, szegélye töredezett, a szobor felületét vastag vízkőréteg borítja.
A lassan 40 éve felállított alkotás a térrel együtt mára elveszítette jelentőségét, állapota nagymértékben leromlott. A romterület és a szobor sem tudja funkcióját ellátni.

A tervek szerint a teret átalakítják, a szobor mostani helyén gyepfelület lesz. A megújult téren a Duna-korzó és a Március 15. tér szervesebben kapcsolódik majd egymáshoz, a római romokat lefedik, a gyalogos útvonalak átalakulnak, a zöldfelület és a templomkert is megújul. Ezért szükséges a "Barbárok harca a rómaiakkal" szökőkútszobor áthelyezése.

Az egyik javaslat szerint a szakszerű bontást és felújítást követően a szobor kerületünkbe kerülne.
Az áthelyezés összes költségét a "Budapest szíve" program fedezi.

Szavazzon Ön is a szoboráthelyezésről!Szavazzon Ön is a szoboráthelyezésről!Szavazzon Ön is a szoboráthelyezésről!
Szavazzon Ön is a szoboráthelyezésről!Szavazzon Ön is a szoboráthelyezésről!Szavazzon Ön is a szoboráthelyezésről!

A műalkotás befogadásáról az önkormányzatnak döntenie kell. A döntés előtt szavazásra bocsátjuk a kérdést; kérjük, szavazzon Ön is; egyetért-e azzal, hogy a kompozíció kerületünkbe kerüljön. Kérjük, ha egyetért, jelölje meg a helyet is, amelyet a legmegfelelőbbnek tart a műalkotás számára. Szavazata mellett szívesen vesszük véleményét, érveit, javaslatát is.