Ugrás a tartalomra

Koszorúzások a forradalom évfordulóján

2010. október 25. hétfő
Október 22-én a Városház téri emlékműnél, 23-án a nagytétényi emléktáblánál megemlékezéssel, koszorúzással tisztelgett kerületünk az 1956-os forradalom és szabadságharc hősei előtt.
Koszorúzások a forradalom évfordulóján

Mintegy százan gyülekeztek péntek délután a Városház téren. A Himnusz eléneklése után Fabók Mariann színművész Tollas Tibor "Sose szabadulva" című versét adta elő.
A megemlékezés ünnepi szónoka Rózsás János (képünkön) író, történész, egykori Gulag-rab, a Gulag lexikon megalkotója, a "magyar Szolzsenyicin" volt.
Beszéde után a Budai Nagy Antal Négy- és Hatosztályos Gimnázium diákjainak ünnepi műsora következett. A forradalom eseményeit olyan versekkel idézték fel, amelyek azon országokban születtek, amelyek otthont adnak kerületünk testvérvárosainak. Felkészítő tanáruk Sisak András.

A megemlékezést követően a jelen lévők elhelyezték a megemlékezés koszorúit. Az önkormányzat nevében Szabolcs Attila polgármester, Zugmann Péter alpolgármester, Németh Zoltán, kerületünk országgyűlési képviselője, dr. Répás Judit aljegyző és kerületünk díszpolgárai rótták le tiszteletüket.
Koszorúztak a Magyar Politikai Foglyok Szövetsége XXII. kerületi szervezete, az Ötvenhatos Szövetség XXII. kerületi szervezete, az 1956-os Magyar Nemzetőrség, a kerületi egyházak, a közoktatási intézmények, a kisebbségi önkormányzatok, a civil szervezetek és a politikai pártok képviselői.

Szombat reggel Nagytétényben, a Szelmann-ház falán lévő emléktábla előtt sokasodtak a megemlékezők. László Istvánné, a Nagytétényi Polgári Kör elnöke mondott ünnepi beszédet, Juhász Lajos és Vlaszati Erika énekelt, Demjén Gyöngyvér Jászai-díjas színművész szavalt.