Ugrás a tartalomra

Vasárnap óraátállítás

2010. október 29. péntek
Szombatról vasárnapra virradóra, azaz október 31-én hajnali három órakor két órára kell visszaállítani az óramutatókat, ekkor ér véget a nyári időszámítás.
Vasárnap óraátállítás

Bár korábban is volt rá példa, az órák rendszeres átállítását a hetvenes évek közepén, az akkori olajválság után vezették be, ettől remélve az energiával való takarékoskodást. Ez sok szempontból valóra vált, sokan mégis úgy gondolják, több a kára, mint a haszna: fokozza a környezetszennyeződést, megzavarja az emberek és az állatok bioritmusát és - nem utolsó sorban - a lakosság körében is népszerűtlen.

Tari Gábor, a Magyar Villamosenergia-ipari ?tviteli Rendszerirányító ZRt. (MAVIR) vezérigazgatója az Inforádiónak elmondta: a megtakarított árammennyiség egy kisebb város éves fogyasztásának felel meg. Hozzátette: a tavaszi óraállításkor naponta másfél-3 százalékos, 2-4 ezer megawattóra csökkenés tapasztalható az áramfelhasználásban. Ez a napi mennyiség ezer háztartásnak akár egész évre elegendő lenne. Mintegy hatmilliárd forinttal csökken a nyári időszámításnak köszönhetően az áramfelhasználás költsége, a fogyasztás így 120 gigawattórával kevesebb, mint átállás nélkül lenne.

Forrás: inforadio.hu