Ugrás a tartalomra

A magyar rózsák atyját köszöntöttük

2010. október 28. csütörtök
Október 27-én nyolcvanhetedik születésnapján köszöntötték Márk Gergely rózsanemesítőt tisztelői, egykori munkatársai, barátai a Füvészkertben.
A magyar rózsák atyját köszöntöttük

A Magyar Örökség díjas, világszerte ismert idős rózsanemesítőt Szabolcs Attila polgármester és Zugmann Péter alpolgármester is köszöntötte.

Márk Gergely Budatétényben álmodta meg és hozta létre több mint ötven évvel ezelőtt Európa akkor egyik legnagyobb Rozáriumát. A 87 éves kutató nevéhez több mint 650 rózsa nemesítése kapcsolódik, amelyeknek kivétel nélkül magyar nevet adott. Világszerte ismert többek között az Árpádházi Szent Erzsébet nevet viselő rózsája.

Szabolcs Attila elmondta; nagy eredménynek tartja, hogy a Rozáriumot, amely a kerület egyik fő vonzereje, ahová már a hetvenes-nyolcvanas években tízezrével zarándokoltak el a Rózsakiállítások idején a fővárosiak, sikerült megmenteni a telekspekulációtól. Ebben az önkormányzat erőfeszítései mellett nagy szerepük volt a kerületi civil szervezeteknek és a parlamenti támogatásnak is. Sikerült nyilvánosságot adni az ügynek, "zajt csapni" a Rozáriumért, így megmenekülhetett Budatétény ékköve, ahol még ma is 1200 fajta, mintegy nyolcezer rózsatő található.