Ugrás a tartalomra

Kitüntetések ’56 emlékére

2010. november 15. hétfő
Idén öt kiemelkedő kerületi személy kapta meg az ’56-os forradalom és szabadságharc emlékére alapított elismeréseket. Kubik Anna Alternatív Kossuth-díjas színésznő és Kéry Zoltán egykori kerületi ellenzéki személyiség a Forradalom Bölcsője ezüstplakettet kapta.
Kitüntetések ’56 emlékére

A Hazáért Érdemkereszt arany fokozatát ítélték oda Solymár Gábor budafoki evangélikus lelkésznek és Szepesfalvy Gábornak, a budafoki evangélikus gyülekezet felügyelőjének. Ezüst fokozatot kapott Dudás Károly, aki ipari tanulóként részt vett az ’56-os forradalmi harcokban, ő a Várban vette át az érdemkeresztet.

Az ’56-os kitüntetéseket a zsúfolásig megtelt evangélikus templomban november 7-én megtartott istentiszteleten Priska József Tamás forradalmár, a Politikai Foglyok Országos Szövetségének kerületi elnöke, az Országos Elnökség tagja, az etikai bizottság elnöke, illetve Németh Árpádné Majzik Klára, a Kitelepítettek Országos Szövetségének elnöke adta át. Az ünnepi istentiszteleten részt vett Szabolcs Attila polgármester. Priska József Tamást a megtorlás idején bebörtönözték, Majzik Klárát és családját az ötvenes években kitelepítették.

A Forradalom Bölcsője plakett a Műegyetem bejáratánál lévő ’56-os dombormű másolata. A műalkotás az ’56-os szervezetek kezdeményezére készült el a forradalom 50. évfordulója alkalmából, mintegy tiltakozásul a "vaskefének" csúfolt hivatalos emlékmű ellen. A dombormű Csíkszentmihályi Róbert erdélyi szobrász alkotása. Arra emlékeztet, hogy a forradalmi események a Műegyetemnél kezdődtek: ’56. október 23-án innen indult el az egyetemisták tiltakozó menete, amelyhez aztán tömegesen csatlakoztak a fővárosiak.

Kubik Anna művészi pályáját kezdettől fogva ’56-os szellemiség határozza meg. Kéry Zoltán annak idején tagja volt a kerületi ellenzéki kerekasztalnak, most pedig nagy szerepet vállalt abban, hogy Budafokon felállítsák a kitelepítettek emlékművét. Az evangélikus templom kertjében már elkészült az emlékmű talapzata, a tervek szerint jövő február 25-én, a Kommunizmus ??ldözötteinek emléknapján avatják fel a kitelepítettekre emlékeztető alkotást. Priska József Tamás az emlékmű egyik elkötelezett támogatója elmondta, hogy a hortobágyi kitelepítetteknek már van emlékművük, de nemcsak ide kerültek internáltak, hanem az országban sokhelyütt szenvedtek más táborokban és számtalan tanyán a kitelepítettek. Az ő sorsukra emlékeztet majd a budafoki emlékmű.

Priska József Tamás elmondta, hogy több helyszín is szóba került, de végül az evangélikus templom kertjében állítják fel az emlékművet, amelynek hátoldalán feltüntethetik a budafoki kitelepítettek nevét. Eddig közel hetven kitelepítettről tudnak, de várják, hogy jelentkeznek azok, akiknek tudomása van ilyen sorsú kerületi lakosokról. Az emlékmű tervét felkarolta Solymár Gábor és Szepesfalvy Gábor, valamint Kéry Zoltán is, s természetesen támogatja az önkormányzat is. A templomkert ugyanis közterület lesz, amint a budafoki belváros átépítése megkezdődik. A tervezéshez és az előkészületekhez sokan hozzájárultak, de további anyagi segítségre lesz szükség ahhoz, hogy időben elkészüljön az emlékmű.

bwgy