Ugrás a tartalomra

Világsztár a Big Band Találkozón

2010. november 24. szerda
Ed Neumeister és a BJO november 26-a és 28-a között, a Budapesti Big Band Találkozó és Fesztivál sztárvendége lesz a Klauzál Házban.
Világsztár a Big Band Találkozón

Immár tizedik alkalommal tartják meg a Budapesti Big Band Találkozót és Fesztivált. Az eseménysornak - mint rendesen - most is a Klauzál Ház ad otthont. Az évtizedes múltra visszatekintő, kiemelkedő jelentőségű kulturális esemény szinte minden porcikájában a kerülethez kötődik, viszont jelentősen túlnőtt a kerülethatáron.

Az idei, tulajdonképpen kétnapos programsorozat egy úgynevezett nulladik nappal indul, amikor november 26-án, pénteken 19 órától a fellépők segélykoncertet tartanak Zenészek a muzsikálásért címmel a devecseri zeneiskola újraindításáért. A fellépést elvállalta a megasztáros Varga Feri és Balássy Betty, továbbá Harcsa Veronika, Kuzbelt Péter, Éliás Jr., Bolyki Balázs, Bársony Bálint, valamint a Magyar Rádió Gyermekkórusa. A zenekarok közül a jótékonykodók között lesz a Budafok Big Band, László Attila és az All Stars Big Band KR? KO. A rendezvény támogatói a Budafok Big Banden kívül a Nádasdy Kálmán Alapítvány, az Audmax Hangtechnikai Kft., a KORG.hu ZóNA, az Audio-Technica Central Europe Kft. és a Hangáruhá, és természetesen a helyszín, a Klauzál Gábor Budafok-Tétényi Művelődési Központ. A koncertre a belépés ingyenes, viszont támogatásként 1000 forintot lehet befizetni a Nádasdy Kálmán Alapítványnál.

Maga a fesztivál és találkozó szombaton 16 órakor a Budafok Big Band programjával kezdődik. Az innen induló szakmai programok, workshopok, kurzusok és összpróbák éppúgy ingyenesek, mint a délutáni, esti koncertek. A legnagyobb érdeklődésre számot tartó események között lesznek a szombati koncert fellépői, élükön a nyitókoncertet adó Budafok Big Banddel. A Puskás Csaba, Thomas Miklós kettős által vezetett zenekar a pénteki fellépőket is kíséri, és szokás szerint a fesztivál és találkozó házigazdája, gründolója is egyben. A házigazdák szombaton 16 órakor kezdenek, a nap utolsó fellépője a Szalóky Béla vezette Police Big Band.

A vasárnapi koncertsorozat csúcspontja a Budapest Jazz Orchestra (BJO) és vendégük, Ed Neumeister fellépése lesz. A 12 évvel ezelőtt alakult BJO-t nem nagyon kell bemutatni a hazai dzsesszrajongóknak, hiszen többségük úgy ismeri őket, mint az egyik legszínvonalasabb big bandet. Nem különösebben szorul rá a felkonferálásra a vendégművész Ed Neumeister, a harsonás, zeneszerző, zenekarvezető sem, aki 1952-ban a Kansas állambeli Topeka városában látta meg a napvilágot. Gyerekkora nagy részét már Fremontban, Kalifornia államban élte le, 40 kilométerre San Francisco várostól. A világ egyik legismertebb harsonaművésze 32 éve vezeti különböző összeállítású együtteseit. Több alkalommal szerepelt Magyarországon, legtöbbször éppen a Budapest Jazz Orchestra vendégeként. Tavaly márciusban a Merlin Színházban lépett fel a BJO jubileumi koncertsorozatának egyik állomásán. A kétlaki, Európában és Amerikában is egyaránt dolgozó muzsikus szerzeményeiben szabadon ötvözi a funky, a jazz, a klasszikus és a world music stílusait. Harsonásként 15 évig játszott a Duke Ellington Orchestrában Mercer Ellington vezetésével, majd 19 évig muzsikált a Mel Lewis Big Bandben. Ez idő alatt kötődött Neumeister nevéhez a többszörös Grammy-jelölt Vanguard Jazz Orchestra is. Mostani szereplése egyórás lesz a Klauzál Ház színpadán; a 21 órakor befejeződő produkció után a Hanság Big Band zárja a fellépők sorát.