Ugrás a tartalomra

Igazoltathatnak a közterület-felügyelők

2011. január 11. kedd
Január 11-étől a közterület-felügyelők is részt vesznek a jegyellenőrzésben a BKV járatain. A jövőben szoros együttműködés várható a Fővárosi Közterület-felügyelet, a BKK és a BKV között.
Igazoltathatnak a közterület-felügyelők

A BKV becslései szerint a közösségi közlekedéssel utazók kb. 13 %-a bliccel. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a Fővárosi Közterület-felügyelet ezért a közterület-felügyelők bevonásával fokozza a jegyellenőrzés hatékonyságát.

A közterület-felügyelő hivatalos személy, igazoltathat is, így a bliccelők elveszítik annak lehetőségét, hogy fiktív adatokat diktáljanak be az ellenőrnek, hiszen nem bújhatnak ki a személyazonosságukat igazoló okirat bemutatása elől.

Január 11-étől 3 hónapos próbaidőre a közterület-felügyelők - természetesen előzetes képzést követően - a BKV-ellenőrökkel közösen látnak el szolgálatot. A közös fellépésre a Rákóczi úton közlekedő autóbuszjáratokon (pl. 7, 7E, 173, 173E jelzésű autóbuszokon), továbbá 4-es és 6-os villamosok teljes vonalán számíthatnak az utasok. Az ellenőri feladatokat továbbra is a BKV ellenőrei látják el, a közterület-felügyelők, mint igazoltatásra jogosult hivatalos személyek abban lesznek a segítségükre, hogy azon jegy vagy bérlet nélkül utazókat igazoltassák, akik az ellenőröknek nem hajlandók személyazonosságukat személyazonosításra alkalmas, hivatalos, fényképes igazolvánnyal igazolni (pl. személyazonosító igazolvány, útlevél, jogosítvány), igazoltatás megtagadása esetén pedig rendőri közreműködést von be az eljáró felügyelő.

A közterület-felügyelők a tömegközlekedési járműveken való jelenlétükkel az utasok biztonságérzetét is növelik, hiszen felléphetnek a zsebtolvajokkal, illetve a rongálókkal, randalírozókkal szemben is. A Budapesti Közlekedési Központ elsődleges célja, hogy növekedjen az utasok biztonságérzete és a járműveken a biztonság, ennek része a közterület-felügyelők bevonása mellett a járművek bekamerázása és az ehhez szükséges - szintén nemrégiben megszületett - jogszabályváltozás is.

A felügyelők új feladataira a közterület-felügyeletről szóló 1999. évi LXIII. törvény 2010. január elsejétől hatályos változása ad jogi alapot. A változások közül az egyik legjelentősebb, hogy a közterületi rend és tisztaság védelme mellett a tömegközlekedési eszközök használati rendjének fenntartásában, szerződésszerű használatának ellenőrzésében és az önkormányzati vagyon védelmében is szerepet kapnak a települési önkormányzat közterület-felügyeletei.

Forrás: budapest.hu