Ugrás a tartalomra

Kerületi fotós a legjobbak között

2011. január 24. hétfő
Ötödször nyert díjat sajtófotó-pályázaton, most a művészet sorozatban nyerte el az első díjat Czimbal Gyula alkotása, a Re-Produkció 1-10. című fotósorozat.
Kerületi fotós a legjobbak között

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége székházában január 19-én kihirdették a XXIX. Magyar Sajtófotó Pályázat eredményét. A MÚOSZ Nagydíját Huszti István, az Index fotóriportere vehette át, az André Kertész nagydíjat Kállai Márton (Szabad Föld) Fapados konditerem című sorozata kapta.

Művészet (sorozat) kategóriában 1. helyezett: Czimbal Gyula (MTI), Re-Produkció Sorozat 1-10.

A MÚOSZ 2010-ben huszonkilencedik alkalommal meghirdetett sajtófotó-pályázatára 323 regisztrált szerző 8548 felvételt küldött be. Pályázni 13 kategóriában, 2010. január 1. és december 31. között készült képekkel lehetett, de a társadalomábrázolás dokumentarista fotográfia kategóriába beadható volt olyan pályamű is, amely több éven keresztül készült.
A beérkezett pályaművek kategóriánkénti megoszlásában az elmúlt évekhez képest nem történt alapvető változás. A legtöbb felvétel az emberábrázolás-portré (550 db), a természet és tudomány (538 db), a hír-esemény (322 db) és a művészet (379 db) kategóriában érkezett.

A héttagú zsűri elnöke Thomas Szlukovenyi, (Szlukovényi Tamás) kanadai állampolgár, Word Press Photo-díjas fotográfus, aki hat éven át töltötte be a Reuters "Global Picture News Editor" pozícióját. A zsűri külföldi tagjai: Filip Horváth, aki a közelmúltig az AP horvátországi fotóriportere volt, Jan Sibik cseh fotográfus, és Sam Stewart fotóriporter, képszerkesztő NPPA USA.
Magyar tagok: Barakonyi Szabolcs, az Index fotóriportere, ifj. Vitray Tamás, a National Geographic Magyarország vezetőszerkesztője és Kovács Bence szabadfoglalkozású fotóriporter, korábban a Népszabadság munkatársa.

Czimbal Gyula a Baross Gábor-telepen született és máig itt él. A Budai Nagy Antal Gimnáziumba járt, érettségi után kezdett dolgozni a Magyar Távirati Irodában, melynek máig munkatársa, fotóriportere. A közönség számos kiállításon találkozhatott fényképeivel, melyekért több díjat, elismerést kapott az évek során.

A kerületi közönség is sok munkáját láthatta: rendszeresen jelentek meg fotói a Városházi Híradóban és a kerület különböző kiállítóhelyein. Legutóbb tavaly novemberben láthattuk portréfotó-kiállítását a budafoki könyvtárban.