Ugrás a tartalomra

Biodiverzitás-kiállítás

2011. január 17. hétfő
Az Európai Unió támogatásával létrejött informális, figyelemfelkeltő installációkat láthatnak január végéig a Camponába látogatók. Ez a Biodiverzitás Utazó Kiállítás.
Biodiverzitás-kiállítás

A biológiai sokféleséget (biodiverzitás, nemzetközi napja május 22-e) bemutató akció arra hívja fel figyelmet, hogy mennyire fontos az élővilág változatosságának megőrzése.

A sokféleséget az ember környezetet átalakító tevékenysége veszélyezteti súlyosan, ennek következménye több százezer faj eltűnése. Évente mintegy 140 ezer faj pusztul ki; egyes természetvédők szerint a dinoszauruszok eltűnésétől számított legsúlyosabb válságot éljük át. (Ugyanakkor eddig ismeretlen fajokat is felfedeznek: ebben az évezredben már kétezernél is többet.) Találó megfogalmazás szerint "egy faj eltűnésével értékes genetikai kincset is elvesztünk: olyan ez, mintha elvesztenénk egy híres festményt". Az emlősök egynegyedét fenyegeti kihalás. Európában 800 féle növény, a madarak 40 százaléka számít kifejezetten veszélyeztetettnek. Az élőlényekre az élőhelyük elvesztése és a globális felmelegedés jelenti a legnagyobb veszélyt.

Az ENSZ nemzetközi tudóscsoportjának 2007-ben nyilvánosságra hozott jelentése szerint Magyarország a világ egyik legsérülékenyebb országa a klímaváltozás természeti sokszínűségre gyakorolt hatása szempontjából, mert az átlaghőmérséklet itteni emelkedése majdnem másfélszer gyorsabb a globális felmelegedés üteménél.

A Biodiverzitás Utazó Kiállítás aktív támogatójának tudhatja az Európai Bizottság Magyarországi képviseletét és a WWF Magyarországot is.

A biológiai sokféleség védelme és a környezetvédelem kerületünkben is kiemelt figyelmet kap. Az önkormányzat környezetvédelmi programja és tematikus portálja is erről tanúskodik. A legnagyobb helyi, környezetvédelmi civil szervezet, a Zöld Jövő Környezetvédelmi Egyesület több mint húsz éve aktívan tevékenykedik.