Ugrás a tartalomra

Vége a "füstölgésnek" a BKV-megállókban

2011. február 07. hétfő
Február 6-ától tilos dohányozni a BKV megállóiban. Korábban a játszótereken, azok környezetében és az aluljárókban tiltották meg a fővárosi képviselők a "füstölgést".
Vége a

A Fővárosi Közgyűlés december 15-ei ülésén egyhangúlag fogadta el Tarlós István főpolgármester javaslatát. A február 6-án életbe lépett rendelet értelmében nem szabad rágyújtani az autóbuszok, a villamosok, a trolibuszok, a fogaskerekű, a sikló, a libegő és a HÉV megállóiban. A dohányzási tilalom megszegőit 50 ezer forintra büntethetik a közterület-felügyelők.

Azokon a helyeken, ahol nem egyértelmű, meddig tart a megálló területe, a járdaszegélytől számítva két méter széles lesz a védett terület, a hosszúsága pedig az adott járműtípus méretétől függ. A leghosszabb tiltott zóna a HÉV megállókban lesz, ahol 120?—2 méteres területen lesz tiltott a dohányzás. A tilalom a megállóhelyek és a végállomások utasváróira is kiterjed.

A fedett utasvárókban különösen fontos a dohányzási tilalom, mert egy cigarettázó utas akár nyolc-tíz ember ott tartózkodását is kellemetlenné teheti. Várhatóan a napokban helyezik ki a figyelmeztető felhívásokat a BKV megállóiba.

Németh Zoltán és Ughy Attila fideszes képviselők javaslatára a közgyűlés még tavaly júniusban kérte fel a főpolgármestert (akkor még Demszky Gábort), hogy dolgozzon ki egy ezzel kapcsolatos rendelettervezetet a következő testületi ülésre. Ez akkor ugyan nem történt meg, de az új városvezető, Tarlós István decemberben pótolta a mulasztást, így a szabályozást elfogadta a közgyűlés.

Forrás: hetivalasz.hu, bombahir.hu, fogyasztok.hu, nemethzoltan.hu