Ugrás a tartalomra

Testet ölt az álom, a budafoki Borváros

2011. február 14. hétfő
Idén augusztustól tíz híres borvidék jellemző pincehomlokzataival ismerkedhetnek meg, miközben a borkészítés szakmai titkaiba is betekinthetnek a látogatók.
Testet ölt az álom, a budafoki Borváros

Elkészültek a tervek

Komoly mérföldkövéhez érkezett a Borváros projekt. Bár még nem látogatható a turisztikai fejlesztés, és nem kézzelfoghatóak az egyes attrakciói, már elkészültek azok a látványtervek, amelyek immár valóságos tartalommal töltik meg a korábbiakban csak elképzelésekben létező borskanzent. Borutca, pincehomlokzatok, szőlőhegyi templom, pestiskápolna, Budafok korabeli utcaképe, muzeális faragott hordósor, borászmesterségek, gyermekjátszóház - hogy csak néhányat említsünk a készülő látványosságok közül. A komoly építészettörténeti és néprajzi szakirodalmi feltáró munkát igénylő tervezés során összegyűjtötték a borvidékek legjellemzőbb pincehomlokzatait és karakteres elemeit, majd tíz olyan portát választottak ki, melyek egymástól is eltérő módon viselik magukon a tipikus helyi azonosítójegyeket.

Középpontban a bor

Budafok életének, sőt, a település megalakulásának középpontjában a bor áll. Kezdetben a bortermelés határozta meg a település mindennapjait, aminek köszönhetően az 1800-as évek végére már több mint 300 borospince működött Budafokon. A XIX. században a borkereskedelemé lett a főszerep. A borkereskedők az egykori Promontor pincelabirintusaiban tárolták boraikat, így Budafok a főváros, az ország és Közép-Európa borkereskedelmének központja lett. Manapság a borászati hagyományoknak köszönhetően a városrész a borturizmusra koncentrál.

 

A fővárosban Budafokon van egyedül lehetőség arra, hogy harmonikus, természetközeli környezetben borozzunk - a bécsi, grinzingi mintára.

 

Megvalósuló álmok - első lépcső a tervezés

A részben európai uniós forrásokból megvalósuló Borváros projekt megvalósításáért felelős önkormányzati alapítvány kuratóriumának elnöke, dr. Feledy Balázs szerint a tervek nagyon impozánsak. Túl azon, hogy hiteles másolatát adják az egyes borvidékek építészeti stílusának, olyan  hagyományokat őriznek meg, amelyek a mai fiatalok számára egyre inkább kuriózumnak számítanak.
Szabolcs Attila polgármester örömét fejezte ki, hogy egy közel évtizedes álom és tervezgetés végre hamarosan valóságos testet ölt. A polgármester szerint immár látható, hogy nem voltak hiábavalóak az erőfeszítések a helyi vállalkozók, civil szervezetek és az önkormányzat részéről. Mertek álmodni, és íme, a cél már látható és kézzelfogható közelségbe került.

Indul a kivitelezésre vonatkozó közbeszerzés

A Borváros projekt építészeti és látványtervei elkészültek, és január elején kiírták a megvalósításhoz kapcsolódó közbeszerzési pályázatot. A kivitelezés várhatóan február végén kezdődik meg, amivel párhuzamosan zajlanak tovább a Borvárosi Jeles Napok programsorozat rendezvényei. A soron következő esemény a Pincekarnevál, amelyet február 26-án 15 órától rendeznek meg a Záborszky pincészetben.

A projekthez kapcsolódó rendezvények

A turizmus fejlesztése mellett az uniós projekt másik fontos célja, hogy erősítse a helyi identitást, bemutassa és népszerűsítse a kerület hagyományait, kultúráját a lakosság körében is. Mindezért a Borváros-projekt megvalósításával párhuzamosan 2010 decemberétől 2011 júniusáig a pince területén több kisebb rendezvényt szerveznek, amelyek nem csak a kerület bor- és pezsgőkultúrájához kapcsolódnak, hanem aktív szerepet és bemutatkozási lehetőséget biztosítanak a helyi civil szerveződéseknek, valamint a kerület képző- és iparművészei, zenészei számára. A szervezők szándékai szerint a Borvárosi Jeles Napok rendezvényeinek köszönhetően a kerületi fiatalok, iskolás gyermekek is jobban megismerik a Budafok-tétényi hagyományokat, szokásokat, kulturális tradíciókat, aminek nyomán erősebb, összetartóbb közösséggé kovácsolódhat a helyi lakosság.